Vanhat tiedotukset


Suomen Rooman-instituutin säätiö myöntää stipendejä Roomaan suuntautuville leirikouluille. Stipendejä voi hakea 8.1.–4.2.2024. Lisätietoa osoitteessa


https://irfrome.org/tutkimus-2/apurahat/apurahat-leirikouluille/








Suomen Rooman-instituutti järjestää tulevana kesänä kurssin latinanopettajille. Instituutti toimii Villa Lanten peruskorjauksen vuoksi väistötiloissa (osoite Via Garibaldi 31), joiden asuinhuoneista kerrotaan sivulla

 

https://irfrome.org/residenssi/tutkijaresidenssi/asuintilat/ 

Väistötilarakennus sijaitsee Gianicolo-kukkulalla Acqua Paola -suihkulähteen vieressä.

 

Kurssin ajankohta on 3.6. - 14.6.2024 ja osallistujia voi olla enimmillään seitsemän.  

 

Majoitus on kahden hengen huoneissa ja kylpyhuoneet ovat yhteiskäytössä. Majoitus on kurssilaisille maksuton, mutta mm. lentoliput ja muut matkakulut, pääsymaksut ja ruokailut jokainen osallistuja maksaa itse. Kurssin aikana tehdään mahdollisesti yksi retki instituutin pikkubussilla, jolloin instituutti maksaa pikkubussikuljetuksen. 

 

Kurssille voi hakea kirjoittamalla vapaamuotoisen hakemuksen, joka on osoitettu latinanopettajien yhdistyksen hallitukselle ja joka tulee palauttaa sähköpostitse yhdistyksen sihteerin sähköpostiosoitteeseen 30.11.2023 mennessä. 

 

Hakemukseen ei tarvitse sisällyttää koko ansioluetteloa, mutta hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan toimiminen latinanopettajana (missä, kuinka pitkään?) sekä se, onko hakija jo osallistunut opettajakurssille Roomassa ja/tai Ateenassa. Kaikkien kurssille osallistuvien tulee olla yhdistyksen jäseniä ja ensikertalaiset ovat etusijalla.  

 

Hakemuksen lähettämisen yhteydessä sähköpostissa voi halutessaan mainita mahdollisia toivomuksia kurssin ohjelmaksi. Ohjelman suunnittelee ja toteuttaa Rooman-instituutti, mutta yhdistys voi välittää eteenpäin toiveita.  

 

Kaikille hakijoille ilmoitetaan, kun kurssin osallistujat on valittu joulukuun puolessavälissä.  

 

Yhdistyksen muusta toiminnasta ensi vuonna on tulossa tietoa alkuvuodesta. Jos et ole varma siitä, oletko maksanut yhdistyksen jäsenmaksun kuluvalta vuodelta, asiaa voi tiedustella yhdistyksen rahastonhoitaja Ilkka Kuivalaiselta. 





Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 27.9.2023 klo 18 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8)Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille tähän sähköpostiosoitteeseen viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa. Jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla  

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet 

 

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille illalla 27.9.  


Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 20.4.2023.Yhdistyksen puheenjohtajaksi ja rahastonhoitajaksi valittiin Ilkka Kuivalainen, varapuheenjohtajaksi Maria Ylipahkala ja sihteeriksi Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Antti Heikkonen, Irina Penne ja Virpi Seppälä-Pekkanen. Hallituksen varajäseniä ovat Pia Ahtonen, Tuija Laurikka ja Robert Luther.

 

Vuosikokous päätti, että yhdistyksen jäsenmaksu pysyy kalenterivuonna 2023 samana kuin edellisinä vuosina: jäsenmaksu on työssäkäyviltä 30 euroa, eläkeläisiltä 25 euroa ja opiskelijoilta 20 euroa. Jäsenmaksu maksetaan 30.6.2023 mennessä yhdistyksen tilille FI8617453000179897. Lisätietoa jäsenmaksuista saa rahastonhoitajalta osoitteesta ilkka.kuivalainen(ät)helsinki.fi.

 

Yhdistys järjestää lauantaina 26.8.2023 retken Kotkan Merikeskus Vellamoon, jossa on Pako Pompejista -niminen näyttely (https://www.merikeskusvellamo.fi/pako-pompejista/). Jäsenille on varattu näyttelyyn klo 12-13 opastus, jonka yhdistys maksaa. Kukin osallistuja maksaa itse pääsymaksunsa, jonka voi kuitata Museokortilla. Museon ravintolassa on viikonloppuisin tarjolla brunssi hintaan 23,50 €. Pyydämme retkelle osallistumisesta ilmoittautumista sähköpostitse sihteerille 1.8. mennessä. Osallistujamäärän selvittyä sihteeri lähettää ilmoittautuneille sähköpostia. Ilmoittautuneiden kesken voidaan elokuussa sähköpostitse sopia pöytävarauksesta brunssille sekä siitä, jos Kotkaan matkustetaan samalla kulkuneuvolla.

 

Syksyn ylioppilaskokeen pistekokouksen ajankohdasta tiedotetaan alkusyksyn aikana sähköpostitse sekä yhdistyksen kotisivuilla latinanopettajat.blogspot.com





Yhdistyksen vuosikokous pidetään 20.4.2023 klo 18.00 Helsingissä Ressun lukiossa (Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.

 

Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään perjantaina 17.3.2023 klo 17.00 Helsingissä Ressun lukiossa. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille sähköpostitse viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet



Latinanopettajien yhdistys järjestää lauantaina 11.3.2023 retken Kuopioon, jossa tutustutaan Kuopion museon näyttelyyn Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen. Syksyllä avautunut näyttely sulkeutuu pian tämän jälkeen. Osallistumme opastukseen klo 13.30, minkä vuoksi retkelle osallistuvien toivotaan ilmoittautuvan sihteerille sähköpostitse 5.3. mennessä. Esineistöä näyttelyyn on saatu pääasiassa Italiasta ja Saksasta. Lisätietoa näyttelystä on Kuopion museon sivulla https://kuopionmuseo.fi/nayttelyt/

Kukin retken osallistuja maksaa museon pääsymaksun itse (Museokortti käy), mutta yhdistys tarjoaa opastuksen. Jos retkelle Etelä-Suomesta lähtevät haluavat matkustaa samalla junalla, ehdotamme seuraavia junia: 

 

Meno 11.3.2023 klo 8:19 — 12:29 Helsinki — KuopioInterCity 63 

 

Paluu 11.3.2023 klo 17:00 — 21:45 Kuopio — HelsinkiInterCity 70 





Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 28.9.2022 klo 18 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet

 

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. 

 

Alla tietoa antiikintutkimuksen päivistä, jotka järjestetään tammikuussa Helsingissä.

 

 

 

Tervetuloa antiikintutkimuksen päiville Helsinkiin 26.–27.1.2023! Kutsumme mukaan kaikki antiikin tutkijat Suomen eri yliopistoista ja tieteenaloilta, kielitieteilijöistä arkeologeihin ja kirjallisuustieteilijöistä historian tutkijoihin ja teologeihin, opettajista kääntäjiin ja (tieto)kirjailijoihin. Kyseessä on matalan kynnyksen foorumi, joka on tarkoitettu kaikille alalla toimiville, maisterivaiheen opiskelijoista professoreihin. Ohjelmassa yhdistyvät konferenssiesitelmät ja keskustelut. Keskitymme erityisesti ajankohtaiseen tutkimukseen Suomessa.

 

Konferenssikieliä ovat suomi, ruotsi ja englanti. Konferenssin järjestävät Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen oppiaineet, antiikin kielet ja antiikin kulttuuri yhdessä Klassillis-filologisen yhdistyksen kanssa.

 

Pyydämme kaikkia esitelmän pitämisestä kiinnostuneita lähettämään alustavat esitelmäehdotuksensa perjantaihin 30.9. mennessä e-lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/119355/lomake.html. Abstraktien jättö tapahtuu myöhemmin eri lomakkeella su 30.10. mennessä. Abstraktien hyväksynnästä ilmoitetaan ti 15.11. mennessä. Ilmoittautuminen konferenssiin aukeaa loppuvuodesta. Abstraktien jätöstä ja ilmoittautumisen avautumisesta tiedotetaan erikseen.




Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 19.4.2022.Yhdistyksen puheenjohtajana ja rahastonhoitajana jatkaa Ilkka Kuivalainen, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen ja sihteeri Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Antti Heikkonen, Irina Penne ja Maria Ylipahkala. Hallituksen varajäseniä ovat Pia Ahtonen, Tuija Laurikka ja Robert Luther.

 

Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu pysyy kalenterivuonna 2022 samana kuin edellisinä vuosina. Jäsenmaksun voi maksaa yhdistyksen tilille jäsenkirjeen tietojen mukaisesti.

 

Ylioppilastutkintolautakunta ilmoitti 4.2.2022 seuraavaa latinan ylioppilaskokeista: "Latinan kielen laajemman oppimäärän koe järjestetään viimeisen kerran ylioppilastutkinnossa keväällä 2025. Syksystä 2025 alkaen latinan kielessä järjestetään ainoastaan lyhyeen oppimäärään perustuva koe."

 

Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään keskiviikkona 3.8. ja torstaina 4.8.2022 Järvenpään lukiossa. Osoite on Lukionkatu 1, 04410 Järvenpää. Lukio sijaitsee noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Järvenpään juna-asemalta. Reitti kävellen asemalta lukiolle on helppo: Helsingistä saapuessa jatketaan junan kulkusuunnassa pohjoiseen radan oikealla puolella. Autolla saapuville on pysäköintipaikkoja lukion parkkipaikalla. Järvenpäässä on majoittumismahdollisuus esimerkiksi hotelli Soinnussa (www.hotellisointu.fi), mutta R-lähijunalla pääsee Helsingistä Järvenpäähän puolessa tunnissa.

 

Kurssin aloituspäivänä osa ohjelmasta on kaksikielistä. Ohjelma on seuraavanlainen:

 

Keskiviikko 3.8.

 

klo 12.30 alkaen kurssin aloitus, koulun esittely sekä keskustelua latinanopetuksesta Suomessa ja Ruotsissa

 

kahvitauko

 

klo 13.30 dos. Leena Pietilä-Castrén: "På spår efter antika skulpturer i Finland" 

 

klo 14.30 FT Ilkka Kuivalainen: "Antika motiv i Helsingforsmiljön kring sekelskiftet 1800 - 1900"

 

kahvitauko

 

klo 15.30 FK Robert Luther: "Zacharias Topelius' akademiska skrifter på latin"

 

klo 17.00 alkaen päivällinen ravintola Huilissa, osoite Rantakatu 6, 04400 Järvenpää

 

Torstai 4.8. 

 

klo 10.00 FM Laura Aho: "Lahjoja jumalille – votiivilahjan antamisen syyt piirtokirjoituksissa"

 

klo 11.00 FM Veli-Matti Rissanen: "Cicero 1900- ja 2000-luvulla"

 

klo 12.30–13.30 lounas ravintola Huvilassa, osoite Sibeliuksenkatu 5, 04400 Järvenpää

 

klo 14.00–15.00 vierailu Suvirannassa, osoite Järvenpääntie 640, 04400 Järvenpää

 

 

 

Kesäkurssille ilmoittaudutaan maksamalla 30.6.2022 mennessä kurssin osallistumismaksu 50 euroa yhdistyksen tilille.

 

Ruokailut ravintola Huilissa ja Huvilassa ovat omakustanteisia, mutta pöytävarauksen tekemistä varten pyydämme ilmoittautumista ruokailuihin sähköpostitse 30.6. mennessä sihteerille. Samalla voi ilmoittaa mahdollisen erityisruokavalion. Ravintolat sijaitsevat noin 15 minuutin kävelymatkan päässä lukiolta. Pyrimme järjestämään autokyytejä niille, jotka kulkevat tämän matkan ravintolaan mieluiten autolla. Tästä syystä ilmoittautuessa saa mielellään ilmoittaa, jos on saapumassa Järvenpäähän autolla tai jos haluaa autokyydin ravintolaan. Selvitämme tilataksin mahdollisuutta, jos kyytiä toivovia on paljon.

 

Kesäkurssin ohjelman päättävä vierailu Eero Järnefeltin taiteilijakoti Suvirannassa on maksullinen, mutta sisäänpääsyn voi kuitata Museokortilla. Ilman Museokorttia pääsymaksu on 10 € aikuisilta ja 9 € eläkeläisiltä ja työttömiltä. 

 

Yhdistyksen jäsenten oli tarkoitus osallistua kurssille Suomen Ateenan-instituutissa jo kesällä 2020, mutta koronan vuoksi kurssin järjestäminen on siirtynyt kesälle 2023. Jos/kun kurssille voidaan ottaa osallistujia heidän lisäkseen, jotka valittiin osallistujiksi 2020, asiasta ilmoitetaan sähköpostitse lähetettävässä jäsenkirjeessä ensi syksynä. Toivomme, että yhdistyksellä olisi mahdollisimman monen jäsenen sähköpostiosoite, jotta asioista voidaan tiedottaa entistä enemmän sähköpostitse. Osoitteen voi ilmoittaa sihteerille.






Latinanopettajien yhdistyksen vuosikokous pidetään tiistaina 19.4.2022 klo 18 alkaen Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan kokousiltana koulun ovella. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita kokoukseen.

 

Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä pyritään tekemään toiminnantarkastusta koskeva sääntömuutos, jolla toiminnantarkastus muuttuu nykyisen lain mukaiseksi. Kokouksen aluksi Irina Penne kertoo kuulumisia viimeaikaisilta leirikoulumatkoilta Roomaan. 

 

Yhdistyksen kesäkurssi pidetään 3.-4.8.2022 Järvenpään lukiossa. Lisätietoa kesäkurssista tulee toukokuussa, jolloin lähetetään laajempi paperikirje kaikille jäsenille. Yhdistys pyrkii muuttamaan viestintäänsä entistä enemmän sähköiseksi, joten sähköpostiosoitteen saa mielellään ilmoittaa sihteerille.








Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään perjantaina 18.3.2022 klo 17 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8)Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille sähköpostitse viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla  

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet 

 

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana.  

 

Yhdistyksen vuosikokous pidetään huhtikuun aikana HelsingissäTarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan kaikille jäsenille kirjepostitse. Yhdistyksen kesäkurssi pidetään Järvenpäässä elokuun alussa ja myös tästä kurssista on tulossa tarkempaa tietoa kevään aikana. 




Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous pidetään Helsingissä Ressun lukiossa keskiviikkona 29.9.2021 klo 18.00 alkaen. Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Osoite on Kalevankatu 8.

Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sähköpostitse sihteerille viimeistään kokouspäivänä klo 16. Käännöslauseiden virheellinen kohta tulee alleviivata tai lihavoida.  

Ylioppilaskokeen oikeat vastaukset julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla  

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet 

 

Pistekokouksessa käsitellyt arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille 29.9. kokouksen jälkeen.  







Latinanopettajien yhdistyksen tämänvuotisen kesäretken suunnitelmat ovat nyt tarkentuneet. Ajankohta on jo aiemmin ilmoitettu lauantai 7.8.2021 ja kohteena on Porvoo, jonne kukin saapuu haluamallaan tavalla. 

 

Tapaamme J. L. Runebergin kotimuseolla osoitteessa Aleksanterinkatu 3 klo 12.00 (https://www.porvoo.fi/runebergin-koti). Jokainen maksaa itse pääsymaksunsa, jonka voi kuitata Museokortilla. Yhdistys tarjoaa opastuksen sekä kotimuseossa että Walter Runebergin veistoskokoelmassa, jonne siirrymme suoraan kotimuseosta.  


Näiden kahden kohteen jälkeen vuorossa on opastettu vierailu Borgå Gymnasiumin kirjastossa noin klo 14.15 alkaen. Lukion kirjastossa on ainutlaatuinen kokoelma vanhoja kirjoja, tässä lisätietoa: https://www.ssc.fi/sv/publikationer/bibliotekocharkiv/view-166048-8358 

 

Museoiden ja kirjaston jälkeen on mahdollista syödä yhdessä ravintola Sinnessä: https://www.sinneporvoo.fi/?lang=fi 

 

Koronatilanteen vuoksi haluamme pitää osallistumiskynnyksen mahdollisimman alhaisena eli ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Sihteerille voi kuitenkin halutessaan ilmoittaa, että on tulossa. Mukaan voi tulla myös muita kuin yhdistyksen jäseniä, mutta tällaisessa tapauksessa olisi hyvä ilmoittaa asiasta etukäteen sähköpostitse sihteerille, jotta vierailukohteiden kannalta tiedämme edes suunnilleen ryhmän koon. Jos osallistujaryhmän koko on suunnilleen sama kuin yhdistyksen aiemmilla retkillä, vierailut suunnitelluissa kohteissa ovat koronatilanteen kannalta mahdollisia. 

 

Ravintolaan on tehty joustava pöytävaraus siten, että syömään tulevien määrä selvitetään, kun kokoonnumme klo 12.00 ja ilmoitetaan silloin puhelimitse ravintolalle. Siksi ruokailuun osallistumisesta ei tarvitse ilmoittaa etukäteen.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Ressun lukiossa Helsingissä keskiviikkona 28.4.2021. Kokouksessa valittiin hallituksen jäsenet: puheenjohtajaksi ja rahastonhoitajaksi Ilkka Kuivalainen, varapuheenjohtajaksi Virpi Seppälä-Pekkanen ja sihteeriksi Suvi Randén. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Antti Heikkonen, Robert Luther ja Irina Penne. Varajäseniksi valittiin Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.

Kokouksessa päätettiin yhdistyksen jäsenmaksusta vuodelle 2021. Tiedot jäsenmaksusta postitetaan toukokuun aikana kirjepostitse.

Yhdistys järjestää kesäkurssin Järvenpäässä ensi vuoden elokuussa. Tämän vuoden elokuussa 7.8. järjestämme päiväretken Porvooseen. Vierailun aikana tutustutaan Borgå Gymnasiumin kirjastoon, J. L. Runebergin kotimuseoon sekä Walter Runebergin veistoskokoelmaan. Kaikissa kolmessa kohteessa on opastus, jonka yhdistys tarjoaa jäsenille. Museoon ja veistoskokoelmaan on yhteinen pääsymaksu, jonka jokainen maksaa itse. Sisäänpääsyn voi hoitaa Museokortilla, muutoin maksu on 8 tai 6 euroa. Päivän ohjelma alkaa kokoontumisella Runebergin kotimuseolla klo 12.00. Museovierailun ja Borgå Gymnasiumin jälkeen on ohjelmassa omakustanteinen lounas, johon yhteinen ohjelma päättyy. Pöytävarauksen tekemiseksi tiedustelemme myöhemmin kesän aikana sähköpostitse sitä, kuinka moni on kiinnostunut osallistumaan. Muutoinkin päivän yksityiskohdista on tulossa tarkempaa tietoa sähköpostitse, joten jos et ole yhdistyksen sähköpostilistalla, ota yhteyttä sihteeriin. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan tälle retkelle! Lisätietoa saa sihteeriltä.

 

Syksyn ylioppilaskokeen pistekokouksen ajankohdasta tiedotetaan alkusyksyn aikana sähköpostitse ja yhdistyksen kotisivuilla.




Tämänhetkisen koronatilanteen ja kokoontumisrajoitusten vuoksi latinanopettajien yhdistyksen hallitus on päättänyt, ettei kevään pistekokousta voida järjestää normaalilla tavalla. Jos jäsenet haluavat kysyä kokeesta ja sen arvioinnista niin kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää sihteerille sähköpostitse. Kysymyksiin pyritään vastaamaan kirjallisesti sähköpostin välityksellä maanantai-iltana 22.3. Kysymyksiä voi lähettää normaaliin tapaan sähköpostiviestinä tai liitetiedostona.

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kysymyksiin vastaamista helpottaisi, jos jäsenet ehtisivät lähettää mahdolliset kysymykset jo ennen maanantaita. Aiemmin ilmotettu määräaika kysymysten lähettämiselle on maanantaina klo 15, mutta vastaamista helpottaisi saada niitä jo loppuviikon aikana.



Koronatilanteen vuoksi viivästynyt Latinankielen opettajien yhdistyksen vuosikokous sekä syksyn ylioppilaskokeen pistekokous pidettiin 30.9.2020 Ressun lukiossa Helsingissä. Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen hallitus (varsinaiset jäsenet Ilkka Kuivalainen, Virpi Seppälä-Pekkanen, Robert Luther, Irina Penne, Suvi Randén ja Arto Rantamaa, varajäsenet Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka) jatkaa tehtävässään ensi kevään vuosikokoukseen saakka ja jäsenmaksu säilytetään samana. Tarkemmat tiedot jäsenmaksusta ja sen maksamisesta lähetetään kaikille jäsenille kirjepostina.   

 

Syksyn ja talven aikana selvitetään mahdollisuutta järjestää ensi vuoden kesällä kotimaan kesäkurssi sekä Ateenan-kurssi, jotka molemmat peruuntuivat tältä vuodelta. Asiasta tiedotetaan talvella. Jo aiemmin on päätetty, että ylioppilaskokeeseen liittyviä asioita ei enää lähetetä kirjepostissa. 



ROOMAN VIRTUAALISTEN KIERROSTENI ESITTELY KOULUILLE 

 

Tervehdys Roomasta, olen Rooman virallinen paikallisopas, Leena Knuuttila. Näin covidin myötä olen aloittanut virtuaaliset kierrokseni, ja ne tulevat jäämään ohjelmistooni lisä-vaihtoehtona myös covidin jälkeen. Haluan tarjota näitä kierroksia myös kouluille, ajatuksenani ennenkaikkea historian ja latinan opetus, sekä leirikoulut ja niiden valmistelu. (Olen vetänyt kierroksia leirikouluille  ja nuoremmille koululaisryhmille/lapsiperheille usein Roomassa.

 

Olen nyt aloittanut tämän koululaisille suunnatun ideoinnin tekemällä äänitetyn videon Colosseumista ja antiikin Roomasta. Hyvä puoli on se, että kyseessä on ensinnäkin edullisin vaihtoehto, jonka voi katsoa uudelleen ja uudelleen eri luokkien kanssa, eri vuosinakin. Sitä voi myös käyttään etä-opetukseen, -ja esim leirikoulujen suhteen, myös koululaisten vanhemmat saattaisivat myötäelää lasten kokemusta ja matkan suunittelua videon myötä. 

 

Video on koulutunnin pituuteen sovellettu, 45 minuuttia, jaettuna kolmeen 15 min jaksoon. Se on you-tube linkkinä yksityiselle you-tube tililleni, sitä voi helposti katsoa sieltä ja linkkiä voi oston jälkeen jakaa vapaasti koulun sisäisesti ja etä-opiskeluun.Sen voi myös tallentaa koulun omalle tietokoneelle. Tarvittaessa voin lähettää linkin muullakin tavalla, aloitin näin koska se oli yksinkertaisin ratkaisu. Virtuaalisuus on itsellenikin uusi asia. Videon 2 ensimmäistä 15 min osaa on omistettu Colosseumille, kolmas Forum Romanumille. Tämän videon hinta on 100€/ koulu ja sen saa välittömästi käyttöön. 

 

Toinen mukava ”leirikoulu-vaihtoehto” ovat virtuaaliset kierrokseni Rooman keskustassa, suorana lähetyksenä. Kierros kestään reilun tunnin, max puolitoista,  (voimme toki säädellä aikaa, mutta näin yleensä) ja sen voi tilata melkeimpä mihin vaan Rooman kohteeseen. Esimerkiksi juuri Colosseun ja antiikin Rooma, Mars-kentät ja Panteon, Rooman kauneimmat aukiot (barokkia ja antiikin Roomaa), Vatikaanimuseot, Capitoliumin museo, Enkelilinnoitus, jne 

 

Tälläinen suorassa lähetyksessä tehty kierros maksaa 150€, ja se tehdään zoom-sovelluksella. 

Yli 30 henkilöä, veloitan 200€, yli 50, 250€ jneZoomissa on maksimi 100 henkeä, eli useampi luokka voi olla mukana samalla kierroksella ja kustannukset laskevat. Tätä alustavaa ja vielä hieman summittaista hinnoittelua voimme sopia tarkemmin tilanteen ja oppilasmäärän mukaan. Suorassa lähetyksessä voi keskeyttää, tehdä kysymyksiä jne. 

Tilanteen vaatiessa käytän itse kuvaamiani playback videoita, ja/tai havainnollistavia kuvia sekä lainattuja mini-clip videon pätkiä. Selostan virtuaalikierrokseni kuitenkin aina itse, suorassa lähetyksessä.  

 

Olisin todella iloinen mahdollisesta yhteistyöstä koulujen kanssa, ja kiitollinen rakentavasta palautteesta ja mahdollisista ehdotuksista. Valmiita videoita voin tehdä enemmänkin, muualtakin Italiasta, jos kouluilla olisi niille kysyntää. 

 

En myöskään tarkkaan tiedä mitä koulujen historian tunneilla tai latinan tunneilla käydään lävitse, virtuaalikierrosteni suunnittelun näkökulmasta ajatellen. Voisitte siis toivoa aiheita, jotka toteuttaisin mahdollisuuksien mukaan. 

 

Voin kutsua halukkaita seuraamaan jotain kierrostani kutsuvieraana, tai voitte pytää nähdä Colosseum-videoni luottamuksella ennen sen mahdollista  ostoa. 

 

Lisäkysymyksiä ja toivomuksia saa siis esittää!!!! Yhteydenotot, leenakn@icloud.com 

Ystävällisin terveisin, 

Leena Knuuttila 

 

https://about.me/rometourguide ( kyseesä yleisesittelyni, ei erikoisesti kouluja varten) 

 

Instagram LeenaRooma (useita minuutin minivideoita) 



Kirjauutuuksia:


Reijo Pitkäranta: Fata verborum. Näkymiä sanojemme historiaan.

Gaudeamus 2020 • Sidottu • 320 sivua

 

Käytämme jokapäiväisessä puheessamme sanoja, jotka ovat periytyneet antiikin kreikasta ja latinasta. Osa on käytössä yhä samassa muodossa, osan alkuperäinen merkitys on hämärtynyt tai sana itsessään on muuttunut tunnistamattomaksi. Sanojen kehityskulkuihin ovat vaikuttaneet inhimilliset tekijät ja sattumukset, mutta muutokset voivat liittyä myös historiallisiin tapahtumiin.

Fata verborum tarjoaa hauskaa, mielenkiintoista ja paljolti ennen julkaisematonta tietoa 42 antiikista lähtöisin olevan sanan alkuperästä ja historiasta. Millaisia tarinoita liittyy esimerkiksi sanojen glamourstetoskooppiperuna tai galaksi taakse?

Tutkimusmatkalla sanojen taustoihin selviää, millainen oli kaikkien aikojen ensimmäinen älyauto, kuka sen rakensi ja mitä tiedetään antiikin ajan #MeToo-liikkeestä. Samalla opitaan, mikä merkitys digitaalisuudella oli antiikin Rooman alkeiskoulussa ja kuinka korkealla on käytävä astronautin tittelin saamiseksi.

Fata verborum tarjoaa lukijalle yleissivistystä ja oivalluksia nautittavassa ja helposti lähestyttävässä muodossa. Sen monia pikantteja yksityiskohtia sisältävistä luvuista voi myös ammentaa sopivia aineksia omien puheiden ja kirjoitusten maustamiseen.

lähde: https://www.gaudeamus.fi/reijo-pitkaranta-fata-verborum/



* * * 

Vergilius, Georgica. Laulu maanviljelijän työstä

Gaudeamus 2020

 

Kesti yli kaksituhatta vuotta ennen kuin roomalaisten kansallisrunoilijan Vergiliuksen (70–19 eaa.) Georgica ilmestyi kokonaan suomeksi runomuodossa. Teos sisältää sekä Teivas Oksalan laatiman proosasuomennoksen että runomuotoisen käännöksen, jonka viimeisen osan oli jo aiemmin laatinut Päivö Oksala. Georgican runosuomennos jäi antiikin kulttuurin tutkijana tunnetun professori Teivas Oksalan (1936–2018) viimeiseksi työksi. Johdannon ja selitysten laatimisessa on ollut mukana Maija-Leena Kallela. 


Georgica on Vergiliuksen kolmesta pääteoksesta aikajärjestyksessä keskimmäinen, kirjoitettu 37–29 eaa., jolloin Octavianus nousi Rooman valtakunnan johtoon. Seitsemän vuoden kirjoitusprosessin aikana Vergilius sanoi olleensa kuin karhuemo, joka nuoli puhtaaksi poikasiaan: hän saneli päivittäin suuren määrän säkeitä, muokkasi niitä ja jätti jäljelle vain pienen osan. Kun Octavianus oli saavuttanut ratkaisevan voittonsa, Vergilius luki hänelle Georgican neljänä perättäisenä päivänä, välillä äänensä menettäen. 


Georgica on opetusruno Italian luonnosta ja maataloudesta. Aluksi käsitellään maanviljelijän vuosittaisia töitä, sitten viininviljelyä ja metsänhoitoa, sen jälkeen karjankasvatusta ja lopuksi mehiläistenhoitoa. Nykyihmiselle opetusrunous on kirjallisuudenlajina vieras, mutta Georgica on kiinnostava osittain siksi, että se on jotain niin erilaista. Etukäteen ei arvaisi, että runoteoksessa käsitellään karjaruttoa tai taimien hoito-ohjeita. Georgica havainnollistaa sitä, että antiikin maailmassa on tutun ja samaistuttavan lisäksi nykyihmiselle paljon yllättävää tai tuoretta.


Lisäksi Georgica valottaa aikansa ihmisten suhdetta luontoon. Italian luonto on kuin teoksen päähenkilö ja maanviljelijän työt kytketään laajempiin yhteyksiin: Georgicassa kuvataan Italian kukoistavaa maanviljelyä, jota luonnon arvaamattomuus uhkaa. Ihanteena on maanviljelijän viisaan työskentelyn ja luonnonvoimien tasapainotila.


Selitysosiossa on mainio ”sisällysjaottelu” eli laajennettu sisällysluettelo, jonka voisi näyttää sellaisenaan lukiolaisille ja esittää kysymyksen siitä, mitä juuri näiden asioiden sisällyttäminen teokseen kertoo antiikin Roomasta. Itse suomennoksessa erityisen herkullinen kohta on sivun mittainen Italian ylistys, joka olisi erinomainen aineisto lukiolaisille roomalaisten menestyksen syiden pohtimiseen.


Georgican selitysosio on perusteellinen rautaisannos antiikin mytologiaa ja historiaa. Itse innostuin lukemaan sen sellaisenaan, katsomatta samalla suomennosta. Johdanto ja selitysosio ovat hyvä keino palauttaa mieleen viehättäviä yksityiskohtia, kuten sanan mesenaatti alkuperä, Vergiliuksen suosija Maecenas.


Georgica on – Teivas Oksalan sanoja käyttäen – suuri panteistinen luonnoneepos. Se puhuttelee nykyihmistä aikana, jolloin ihmisen suhde luontoon on erittäin ajankohtainen aihe. 





Seuraava yhdistyksen tapahtuma on vuosikokous ke 30.9.2020 klo 17.30 Ressun lukiossa Kalevankadulla. Klo 18 alkaen jatketaan pitämällä syksyn ylioppilaskokeen pistekokous. Lyhyen oppimäärän kokeeseen liittyviä kysymyksiä voi lähettää sihteerille sähköpostitse 30.9. klo 16 mennessä. Kokouksessa käsitellyt arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse jäsenille saman päivän iltana. Kevään 2019 vuosikokouksessa päätettiin, että ylioppilaskirjoituksiin liittyvät jäsenpostit lähetetään jatkossa vain sähköpostitse, joten koetekstejä tai arviointiohjeita ei enää lähetetä kirjepostina.





Tiistaina 18.8.2020 klo 17.00–18.00 järjestetään Teamsissa etäkeskustelu uudesta opetussuunnitelmasta. Keskustelun pohjalta jäsenten käyttöön jaetaan Google drive -tiedosto. Tarkoitus on keskustella erityisesti opsin kuuden ”laaja-alaisen osaamisen osa-alueen” (hyvinvointiosaaminen, vuorovaikutusosaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen, globaali- ja kulttuuriosaaminen) yhteensopivuudesta lukion latinan kurssien kanssa. Lisätietoa etäkeskustelusta saa sähköpostitse sihteeriltä. 

Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 30.9.2020 klo 18 Ressun lukiossa. Koska kevään vuosikokous jäi koronatilanteen takia pitämättä huhtikuussa, vuosikokous pidetään pistekokouksen yhteydessä 30.9. klo 17.30. Lämpimästi tervetuloa näihin kokouksiin!




Latinanopettajien yhdistyksen kesäkurssi siirrettiin tältä elokuulta ensi vuoden kesäksi, mutta lauantaina 8.8.2020 klo 13 alkaen on mahdollisuus tutustua yhdessä Arkkitehtuurimuseon näyttelyyn Olemmeko kaikki antiikin kreikkalaisia?


Yhteiselle näyttelykierrokselle ei tarvitse ilmoittautua, vaan tavataan museon lipunmyynnin yhteydessä klo 13.00. Museoon on sisäänpääsymaksu, mutta Museokortti käy. Osallistujien halukkuuden mukaan näyttelyn jälkeen voidaan siirtyä kahville tai syömään.


Latinanopettajien yhdistyksen kesäkurssi oli tarkoitus pitää 5.-6.8.2020 Järvenpäässä, mutta kesäkurssin ajankohtaa siirretään koronatilanteen takia siten, että kurssi järjestetään todennäköisesti elokuussa 2021.

Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään alustavan suunnitelman mukaan keskiviikkona 30.9. klo 18 Ressun lukiossa. Koska kevään vuosikokous jäi koronatilanteen takia pitämättä huhtikuussa, vuosikokous pidetään pistekokouksen yhteydessä 30.9. klo 17.30. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Koska vuosikokouksen ajankohdasta pitää sääntöjemme mukaan ilmoittaa hyvissä ajoin kaikille jäsenille ja koska kaikki jäsenet eivät ole tällä sähköpostilistalla, näistä aikataulumuutoksista lähetetään vielä postitse kirje lähiviikkoina. 

Koska on mahdollista, että aikatauluihin tulee vielä lisää muutoksia syksyllä, toivomme jäsenten seuraavan aktiivisesti yhdistyksen tätä kotisivua.


Yhdistyksen hallitus on alustavasti suunnitellut jonkinlaisen vapaamuotoisen kokoontumisen järjestämistä loppukesällä. Toivomus tällaisen kokoontumisen järjestämisestä liittyy siihen, että monelle jäsenelle kesäkurssi on tärkeä mahdollisuus tavata saman aineen kollegoita. Nyt kun kesäkurssi siirtyy vuodella, voisimme kokoontua syömisen ja keskustelemisen merkeissä kesäkurssia siten pienimuotoisemmin, ettei tämä korvaava kokoontuminen vaadi suurempaa valmistelua eikä myöskään sen mahdollinen siirtäminen tai peruuntuminen aiheuta vaivaa. Ehdotuksia paikasta ja ajankohdasta voi lähettää sihteerille. Tästä loppukesän mahdollisesta kokoontumisesta tiedotetaan vain sähköpostitse ja kotisivulla.





Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia kevään ylioppilaskokeen pistekokousta ei järjestetä. Myös joidenkin muiden aineiden pistekokoukset on päätetty jättää pitämättä. Pahoittelemme sitä, että tällä kertaa käännöksestä jo lähetettyihin kysymyksiin ei tule pisteitysehdotuksia.
Ylioppilaskokeiden oikeat vastaukset on jo julkaistu Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet
Myöskään infotilaisuutta, jossa oli tarkoitus esitellä 26.3.2020 Helsingin yliopistolla latinan, kreikan ja antiikin kulttuurin yliopisto-opetusta, ei järjestetä. 

Yhdistyksen vuosikokous on ilmoitettu pidettäväksi Helsingissä Ressun lukiossa 16.4.2020 klo 18.00 alkaen. Toistaiseksi tämä suunnitelma on voimassa ja jos ajankohtaa joudutaan siirtämään, asiasta ilmoitetaan mahdollisimman pian.
Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään Järvenpään lukiossa ke 5.8. – to 6.8.2020. Kurssille ilmoittaudutaan 31.5.2020 mennessä. Ilmoittautumisesta ja kurssin tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin, mutta ohjelmassa on mm. luentoja, vierailu Suvirannassa eli Eero Järnefeltin taiteilijakodissa sekä illanvietto.






Kevään ylioppilaskokeen pistekokous pidetään Helsingissä Ressun lukiossa (osoite Kalevankatu 8) maanantaina 16.3.2020 klo 17.30 alkaen. Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.
Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää osoitteeseen suvi.randen(ät)helsinki.fi viimeistään kokouspäivänä klo 15. Käännöslauseiden virheellinen kohta tulee alleviivata tai lihavoida. Ylioppilaskokeen oikeat vastaukset julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet
Pistekokouksessa käsitellyt arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille kokouksen jälkeen. 

Torstaina 26.3.2020 klo 16.00 Helsingin yliopiston antiikin kielten ja kulttuurin opettajat järjestävät tilaisuuden, jossa koulussa latinaa opiskeleville esitellään latinan, kreikan ja antiikin kulttuurin yliopisto-opetusta. Kääntöpuolella on asiasta tarkempaa tietoa.

Yhdistyksen vuosikokous pidetään Helsingissä Ressun lukiossa 16.4.2020 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. 

Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään Järvenpään lukiossa ke 5.8. – to 6.8.2020. Kurssille ilmoittaudutaan 31.5.2020 mennessä. Ilmoittautumisesta ja kurssin tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin, mutta ohjelmassa on mm. luentoja, vierailu Suvirannassa eli Eero Järnefeltin taiteilijakodissa sekä illanvietto.


Yhdistyksen jäsenillä oli viime syksynä mahdollisuus hakea 4.6. – 14.6.2020 Ateenassa yhteistyössä Suomen Ateenan-instituutin kanssa järjestettävälle kurssille. Yksi valituista osallistujista on joutunut perumaan osallistumisensa, joten hänen tilalleen voidaan valita toinen henkilö. Jos joku jäsenistä on kiinnostunut osallistumaan kurssille, siitä saisi ilmoittaa allekirjoittaneelle mahdollisimman pian.





Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry julisti 15.2.2019 haettavaksi professori Teivas Oksalan muistostipendin latinankielisen kirjallisuuden kääntäjälle mielellään ennen julkaisemattoman teoksen suomentamiseksi. Professori Teivas Oksala (15.2.1936 – 2.3.2018) työskenteli viimeisiin aikoihin saakka erilaisten runokäännösten parissa. Hän muun muassa viimeisteli Vergiliuksen Georgican mitallista käännöstä ja laati runosuomennosta Petrarcan Africa-eepokseen (ks. kääntöpuolella). Lahjoitusvaroista kootulla muistostipendillä halutaan kunnioittaa Teivas Oksalan työtä kääntäjänä sekä tukea latinankielisen kirjallisuuden käännöstyön jatkumista Suomessa. 

Stipendi on päätetty myöntää kääntäjä, FM Antti Oikariselle Valerius Maximuksen teoksen Facta et dicta memorabilia (Ikimuistoisia tekoja ja sanontoja) suomentamiseen. Antti Oikarinen on aiemmin kääntänyt erityisesti Ciceron ja Senecan teoksia. Hänen käännöksenään on julkaistu muun muassa Senecan Kirjeet Luciliukselle (2011). Valerius Maximuksen aiemmin suomentamaton teos Facta et dicta memorabilia tarjoaa ainutlaatuisen näkymän antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Anekdootteineen ja lähelle ihmistä tulevine kaskuineen se sukeltaa sivilisaatiomme pohjavireisiin, meille yhtä aikaa niin tutun ja niin tuntemattoman Välimeren muinaisajan kulttuuripiirin elämään.

Yhdistyksen seuraava kotimaan kesäkurssi järjestetään Järvenpäässä elokuun alussa 2020. Lisätietoja kurssista on tulossa ensi kevään jäsenkirjeissä.

Yhdistyksen seuraava ulkomaan kurssi järjestetään 4.6.2020 – 14.6.2020 Ateenassa yhteistyössä Suomen Ateenan-instituutin kanssa. Kurssille valitaan noin 10 osallistujaa. Kurssin ohjelmaan sisältyy vierailuja Ateenan ja lähialueiden museoissa, raunioilla ja muissa Kreikan historiaan liittyvissä kohteissa. Lisäksi järjestetään päiväretkiä kaupungin ulkopuolelle sekä mahdollisesti yöpymisen vaativa retki. 


Osallistujat maksavat itse matka- ja muut kulut, mm. lentoliput, majoituksen instituutin asuntolassa sekä sisäänpääsymaksut. Majoitus Ateenan-instituutin asuntolassa maksaa kurssin osallistujille 36 euroa/vrk. Kurssille haetaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemuskirje ja ansioluettelo sähköpostitse yhdistyksen sihteerille 30.11.2019 mennessä. Kurssin osallistujien valinnassa asetetaan etusijalle ne yhdistyksen jäsenet, joiden opetustyötä kurssi voi tukea. Kurssille hakeneille ilmoitetaan valinnoista joulukuun alkupuolella.





Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous pidetään Helsingissä Ressun lukiossa keskiviikkona 18.9.2019 klo 17.00 alkaen. Ressun lukio toimii tällä hetkellä remontin vuoksi väistötiloissa osoitteessa Lehtikuusentie 4. Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.
Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää osoitteeseen suvi.randen(ät)helsinki.fi viimeistään kokouspäivänä klo 15. Käännöslauseiden virheellinen kohta tulee alleviivata tai lihavoida. 
Ylioppilaskokeen oikeat vastaukset julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 
https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet


Pistekokouksessa käsitellyt arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille 18.9. kokouksen jälkeen. 




Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 2.4.2019. Yhdistyksen puheenjohtajaksi ja rahastonhoitajaksi valittiin Ilkka Kuivalainen, varapuheenjohtajaksi Virpi Seppälä-Pekkanen ja sihteeriksi Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Robert Luther, Irina Penne ja Arto Rantamaa. Hallituksen varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.

Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu pysyy kalenterivuonna 2019 samana kuin edellisinä vuosina eli jäsenmaksu on työssäkäyviltä 30 euroa, eläkeläisiltä 25 euroa ja opiskelijoilta 20 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa 15.6.2019 mennessä yhdistyksen tilille FI8617453000179897. Lisätietoa jäsenmaksuista saa rahastonhoitajalta osoitteesta ilkka.kuivalainen(ät)helsinki.fi.

Vuosikokouksessa keskusteltiin yhdistyksen tiedottamisen uudistamisesta. Postimaksut ovat viime vuosina kallistuneet niin paljon, että osa yhdistyksen jäsenkirjeistä lähetetään jatkossa vain sähköpostitse. Esimerkiksi pistekokouskutsut sekä ylioppilaskirjoituksiin liittyvät postit lähetetään ensi syksystä alkaen yleensä vain sähköpostitse. Osa tiedotuksesta, mm. vuosikokouksiin ja kesäkursseihin liittyvät asiat, tiedotetaan jatkossakin kirjepostitse. Jotta kaikki halukkaat saavat sähköpostitiedotukset, niitä jäseniä, joiden osoite ei vielä ole yhdistyksen sähköpostilistalla, pyydetään ilmoittamaan sähköpostiosoitteensa sihteerille. 

Yhdistyksen hallituksen jäsen Arto Rantamaa hoitaa yhteyksiämme Euroopan klassikoiden yhdistykseen Euroclassicaan ja on jo lähettänyt sähköpostilistalla oleville tietoa Antwerpenissa elokuussa 2019 järjestettävästä konferenssista. Jos joku jäsenistämme olisi kiinnostunut edustamaan suomalaisia latinanopettajia kyseisessä konferenssissa, yhdistys voi maksaa jäsenen puolesta osallistumismaksun 160 euroa. Matkakulut ja majoitus jäävät osallistujan itsensä kustannettaviksi. Konferenssiin tulee ilmoittautua 1.6. mennessä ja lisätietoa voi kysyä osoitteesta rantamaaa(ät)gmail.com.

Yhdistyksen seuraava kesäkurssi on tarkoitus järjestää ensi vuoden elokuussa 2020. Jos joku jäsenistä haluaisi tarjota oman koulunsa kurssin järjestämispaikaksi, asiasta saa mielellään ilmoittaa allekirjoittaneelle. Kurssin ohjelman ja kaikki muut järjestelyt hoitaa yhdistys, joten isäntänä/emäntänä toimivan jäsenen ei tarvitse vastata niistä, ainoastaan avustaa lähinnä koulun tiloihin liittyvissä asioissa. 

Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään todennäköisesti keskiviikkona 18.9.2019. Ajankohdan varmistumisesta ja kellonajasta tiedotetaan alkusyksyn aikana sähköpostitse ja yhdistyksen kotisivuilla.




Yhdistyksen vuosikokous pidetään Helsingissä Ressun lukiossa tiistaina 2.4.2019 klo 17. Ressun lukio toimii tällä hetkellä remontin vuoksi väistötiloissa osoitteessa Lehtikuusentie 4. Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.
Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään perjantaina 15.3.2019 klo 16.30 Ressun lukion väistötiloissa Lehtikuusentiellä. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 
https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.


Prof. Teivas Oksalan (15.2.1936 – 2.3.2018) muistostipendi latinankielisen kirjallisuuden kääntäjälle
Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry julistaa haettavaksi kannustusstipendin latinankielisen kirjallisuuden kääntäjälle mielellään ennen julkaisemattoman teoksen suomentamiseksi. Stipendinä voidaan myöntää enintään 2200 euroa yhdelle tai kahdelle hakijalle, mutta yhdistyksen hallitus pidättää oikeuden päättää toisinkin. Valinnassa painotetaan käännettävän teoksen relevanssia ja käännöksen laatua.
Hakemukset tulee lähettää 15.8.2019 mennessä yhdistyksen sihteerille sähköpostitse osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi. Hakemuksessa tulee selvittää, miksi teos on kääntämisen arvoinen, ja liittää mukaan valikoima alkutekstistä ja sen käännös. Hakemukseen tulee liittää hakijan ansioluettelo, joka keskittyy käännöshankkeen kannalta merkittäviin seikkoihin. Hakemuksessa voi mainita mahdollisten suosittelijoiden yhteystiedot sekä mahdollisen julkaisijan.
Päätös valinnasta ilmoitetaan 15. lokakuuta 2019.
Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n puolesta

sihteeri Suvi Randén





Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous pidetään Helsingissä Ressun lukiossa keskiviikkona 26.9.2018 klo 18.30 alkaen. Ressun lukio toimii tällä hetkellä remontin vuoksi väistötiloissa osoitteessa Lehtikuusentie 4. Luokkatila ilmoitetaan koulun ovella kokouspäivänä. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.

Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää osoitteeseen ilkka.kuivalainen(at)helsinki.fi viimeistään tiistaina 25.9. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet


Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.



Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 17.4.2018. Yhdistyksen puheenjohtajaksi ja rahastonhoitajaksi valittiin Ilkka Kuivalainen, varapuheenjohtajaksi Virpi Seppälä-Pekkanen ja sihteeriksi Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Eevu Kivimäki-Sandgren, Irina Penne ja Arto Rantamaa. Hallituksen varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.

Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu on kalenterivuonna 2018 työssäkäyviltä 30 euroa, eläkeläisiltä 25 euroa ja opiskelijoilta 20 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa 15.6.2018 mennessä yhdistyksen tilille FI8617453000179897. Lisätietoa jäsenmaksuista saa rahastonhoitajalta osoitteesta ilkka.kuivalainen(a)helsinki.fi.

Euroopan unionin tässä kuussa voimaan tulleen GDPR-asetuksen mukaan yhdistysten jäsenillä on oikeus tietää yhdistysten hallussa olevista henkilötiedoista. Latinanopettajien yhdistyksellä on jäsenistään tiedossa vain nimi sekä posti- ja sähköpostiosoite, jotka on saatu liittymisen yhteydessä. Näitä tietoja käytetään vain jäsenkirjeen postittamiseen sekä jäsenmaksun laskuttamiseen. Yhdistyksen jäsenten sähköpostiosoitteita käytetään ylioppilaskokeen pisteitysohjeiden lähettämiseen ja ajoittain muuhun tiedottamiseen. Jäsenten nimi- ja yhteystietoja ei koskaan anneta ulkopuolisille eikä niitä käytetä muihin kuin edellä mainittuihin tarkoituksiin. Lisätietoa saa sihteeriltä ja rahastonhoitajalta.

Yhdistys on prof. Teivas Oksalan omaisten pyynnöstä antanut tilinsä käytettäväksi muistostipendin keräämistä varten. Tarkoitus on lahjoittaa kerätyistä varoista stipendi kääntäjälle latinasta suomeen tehtävää käännöstä varten. Yhdistyksen jäsenet voivat osallistua stipendin kartuttamiseen maksamalla vapaavalintaisen summan yhdistyksen tilille FI8617453000179897 15.6.2018 mennessä. Maksun viestiksi merkitään ”Muistostipendi”. Stipendin hakemisesta tiedotetaan myöhemmin julkisesti ja saaja ilmoitetaan myös yhdistyksen jäsenkirjeessä.

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani on ilmoittanut, että antiikin kulttuurin ja klassillisen arkeologian yliopistonlehtorin tehtävää ei aiota enää täyttää. Seuraavassa osoitteessa voi kirjoittaa nimensä adressiin, jonka allekirjoittajat vastustavat edellä mainittua päätöstä ja pyytävät, että uusi yliopistonlehtori valitaan tehtävään:
https://www.adressit.com/antiikin_kulttuurin_ja_klassillisen_arkeologian_opetuksen_on_jatkuttava_helsingissa

Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään elokuun alussa Helsingissä Ressun lukiossa. Kurssin ohjelma on seuraava:

Sunnuntai 5.8.2018

klo 15.00 alkaen tutustuminen keramiikkakokoelmaan Metsätalossa yliopistonlehtori Leena Pietilä-Castrénin johdolla, tapaaminen Metsätalon pihalla (Unioninkatu 40)

klo 18.00 alkaen päivällinen ja illanvietto Robert Lutherin kotona

Maanantai 6.8.2018:Ressun lukion väistötilat (Lehtikuusentie 4)

klo 9.00 kurssin avaaminen: puheenjohtaja Ilkka Kuivalainen

klo 9.15-9.30 koulun esittely: Ressun lukion rehtori Ari Huovinen

klo 9.30-10.30 professori Olli Salomies: ”Latina Suomessa keskiajalla”

klo 10.45-11.45 kääntäjä Arto Kivimäki: ”Martialiksen nenä”

klo 11.45-13.00 omakustanteinen lounas ravintola White Ladyssa (Mannerheimintie 93)

klo 13.00-14.00 lehtori emerita Maija-Leena Kallela: ”Francesco Petrarca ja hänen ystävänsä antiikin Roomassa”

klo 14.00-15.00 dosentti Reijo Pitkäranta: ”Kouluopetus antiikin Roomassa”

klo 15.00-15.15 tauko

klo 15.15-16.00 keskustelua digitaalisesta ylioppilaskokeesta sekä yhdistyksen ulkomaankursseista

klo 16.00 kurssin päättäminen

Kesäkurssille ilmoittaudutaan maksamalla 30.6.2018 mennessäosallistumismaksu 50 euroa yhdistyksen tilille FI8617453000179897. Maksun viestiksi merkitään osallistujan nimi.

Sunnuntai-illan illanvietto järjestetään edellisen puheenjohtajamme Robert Lutherin ystävällisen kutsun ansiosta hänen kotonaan. Tarjolla on päivällinen, jonka hinta osallistujaa kohti on 30 euroa. Tämä päivällisen hinta maksetaan kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä 30.6. mennessä: päivälliselle osallistujat voivat maksaa kurssin ja päivällisen hinnan yhdessä eli yhteensä 80 euroa. Maksaminen riittää ilmoittautumiseksi, mutta mahdollisista erityisruokavalioista pyydetään ilmoittamaan 30.6. mennessä sihteerille osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi.

Maanantain lounas ravintola White Ladyssa on omakustanteinen, mutta pöytävarauksen tekemistä varten toivomme ilmoittautumista lounaalle sähköpostitse 30.6. mennessä sihteerille osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi.



Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 4.10.2017 klo 18 alkaen Helsingissä Ressun lukiossa. Luokkatila ilmoitetaan kokouspäivänä Kalevankadun puoleisella ovella. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Kokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. 

Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 
https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.


Yhdistyksen seuraavan kesäkurssin suunnittelu on alkamassa nyt syksyn aikana, sillä kurssi järjestetään ensi kesänä. Aiheesta tiedotetaan lisää seuraavissa jäsenkirjeissä.



Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 20.4.2017. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen, rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen ja sihteerinä Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Eevu Kivimäki-Sandgren ja Arto Rantamaa. Hallituksen varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.

Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu on kalenterivuonna 2017 työssäkäyviltä 30 euroa, eläkeläisiltä 25 euroa ja opiskelijoilta 20 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa postitse lähetetyllä tilisiirtolomakkeella 30.6.2017 mennessä.


Yhdistys järjestää seuraavan kesäkurssin runsaan vuoden päästä kesällä 2018. Yhdistyksen hallitus on lisäksi pohtinut kurssin järjestämistä yhteistyössä Ateenan-instituutin kanssa esimerkiksi kesällä 2019. Jäsenet, jotka olisivat alustavasti kiinnostuneita osallistumaan kurssille Ateenassa, voisivat mielellään ilmoittaa kiinnostuksestaan sähköpostitse sihteerille.


Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidetään Helsingissä Grundskolan Norsenissa torstaina 20.4.2017 klo 18 alkaen. Osoite on Bernhardinkatu 6 ja sisäänkäynti on pihalta etelänpuoleisesta ovesta. Luokkatila ilmoitetaan koululla kokouspäivänä. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vuosikokous aloitetaan kahvitarjoilulla.

Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 29.3.2017 klo 18 alkaen Helsingissä Grundskolan Norsenissa luokassa 213 koulun toisessa kerroksessa. Tämäkin kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. 

Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää osoitteeseen ilkka.kuivalainen@helsinki.fi viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 
https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/hyvan-vastauksen-piirteet


Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.

Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 5.10.2016 klo 18.00 Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 213. Osoite on Bernhardinkatu 6 ja sisäänkäynti on pihalta etelänpuoleisesta ovesta. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. 
Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla 
https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/hyvaen-vastauksen-piirteet

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.

Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 21.4.2016. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen, rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen ja sihteerinä Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Eevu Kivimäki-Sandgren ja Arto Rantamaa. Hallituksen varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.

Vuosikokouksessa päätettiin yksimielisesti kutsua yhdistyksen kunniajäseneksi dosentti Reijo Pitkäranta. Hän on toiminut pitkään Ylioppilastutkintolautakunnan latinan jaoston puheenjohtajana, mutta jättänyt tämän tehtävän hiljattain. Reijo Pitkäranta tunnetaan Suomi–latina–suomi-sanakirjan tekijänä, latinankielisten uutisten toimittajana sekä muun muassa piirtokirjoitusten, lääketieteen latinan ja uuslatinan tutkijana. Hän on lukuisia kertoja toiminut esitelmöitsijänä yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa. Yhdistyksen yhteistyö Reijo Pitkärannan kanssa on aina sujunut erinomaisella tavalla, mistä yhdistys haluaa lausua hänelle mitä lämpimimmät kiitoksensa.

Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu on kalenterivuonna 2016 työssäkäyviltä 25 euroa ja muilta kuin työssäkäyviltä 20 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa 30.6.2016 mennessä jäsenkirjeen ohessa lähetettävällä tilisiirtolomakkeella yhdistyksen tilille FI8617453000179897. Jos edellisen vuoden eli kalenterivuoden 2015 jäsenmaksu on vielä maksamatta, siitä on maininta maksukuitissa. Tässä tapauksessa voi maksaa kerralla kaksi jäsenmaksua eli yhteensä 50 euroa tai 40 euroa.

Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään elokuun alussa Tampereen klassillisessa lukiossa. Kurssin ohjelma on seuraava:

Keskiviikkona 3.8.2016

klo 12.00–13.00 kurssin aloitus ja koulun esittely

klo 13.00–14.00 FM Veli-Matti Rissasen luento "Ciceron kirjeet ja kirjeenkirjoittamisen konventiot"

klo 14.00–15.00 FT Seppo Heikkisen luento "Tuomas Akvinolaisen muistoliturgiat"

klo 15.00–15.30 kahvi

klo 15.30–16.30 FM Maija-Leena Kallelan luento "Senecan traagiset naiset – Medeia ja Faidra"

klo 16.30–17.30 FM Antti Oikarisen luento "Senecan kosmopolitismi"

klo 19.00 alkaen ruokailu ja illanvietto ravintola Piemontessa
                                                           
Torstaina 4.8.2016

klo 9.00–10.00 FT Anneli Luhtalan luento "Humanistien kielenopetusreformi"

klo 10.00–11.00 FT Juhani Sarsilan luento "Kirjasensuuria keisarien Roomassa"

klo 11.00–12.00 lounas

klo 12.00–13.00 FM Antti Ijäksen luento "Latinankieliset miekkailulähteet"
                                                                                                                       
klo 13.00–14.00 keskustelua yhdistyksen ja latinanopetuksen ajankohtaisista asioista, mm. ylioppilaskokeesta

klo 14.00–15.00 kurssin päättäminen

Kurssin päättymisen jälkeen klo 15–18 on mahdollisuus vierailla Kustaa Hiekan taidemuseossa osoitteessa Pirkankatu 6. Museossa on taidekokoelman lisäksi näytteillä Hiekan matkoiltaan tuomia esineitä. Museon pääsymaksu on 7/4 euroa.

Kesäkurssille ilmoittaudutaan maksamalla 30.6.2016 mennessä osallistumismaksu 50 euroa yhdistyksen tilille FI8617453000179897. Toivottavaa olisi, että kesäkurssin osallistujat maksaisivat kurssin osallistumismaksun vuoden 2016 jäsenmaksun yhteydessä eli kerralla joko 75 tai 70 euroa (tai 100 tai 90 euroa, jos viime vuoden jäsenmaksu on ollut maksamatta). Toivomme mahdollisimman vähän erillisiä maksutapahtumia, sillä pankki veloittaa palvelumaksun yhdistykseltä jokaisesta tilitapahtumasta.

Keskiviikkoiltana 3.8. ravintola Piemontessa on tarjolla kolmen ruokalajin menu, joka on hinnaltaan 39 euroa/henkilö. Menu sisältää alkuruoan, joka on yhteinen kaikille, pääruoan (joko kala-, liha- tai kasvisvaihtoehto) sekä jälkiruoan, joka on yhteinen kaikille. Ravintola ei ilmoita tarkempaa menua tässä vaiheessa, koska he haluavat suosia sesongin aineksia ja siksi heidän listansa vaihtuu noin kahden viikon välein. Ravintola Piemontella on yksi Suomen laajimmista italialaisten viinien valikoimista. Juomat eivät sisälly menun hintaan.

Jokainen ruokailuun osallistuva maksaa oman osuutensa paikan päällä. Jotta yhdistys osaa tehdä oikeanlaisen pöytävarauksen ja jotta ruokavaliot ja allergiat osataan ottaa huomioon, osallistumisesta tähän ruokailuun pyydetään ilmoittamaan sähköpostitse sihteerille 30.6.2016 mennessä. Lisäksi jokaisen ruokailuun osallistuvan tulisi ilmoittaa pääruokavaihtoehto sekä mahdolliset allergiat tai erityisruokavalio.


Hotellin osalta ei ole tällä kertaa suosituksia, mutta koulun läheisyydessä on useita hotellivaihtoehtoja. Koulun osoite on Tuomiokirkonkatu 5, 33100 Tampere.




Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidetään torstaina 21.4.2016 klo 18 alkaen Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ulko-ovella kokouspäivänä. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Lisäksi hallitus aikoo esittää vuosikokoukselle uuden kunniajäsenen kutsumista yhdistykselle. Vuosikokous aloitetaan kahvitarjoilulla.

Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään tiistaina 5.4.2016 klo 18 alkaen Ressun lukiossa. Luokkatila ilmoitetaan koulun ulko-ovella kokouspäivänä ja kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta.

Kysymykset kokeen arvioinnista lähetetään poikkeuksellisesti yhdistyksen rahastonhoitajalle osoitteeseen ilkka.kuivalainen(a)helsinki.fi. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla
https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/hyvaen-vastauksen-piirteet

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.

Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään Tampereen klassillisessa lukiossa 3.–4.8.2016. Luennoitsijoiksi ovat lupautuneet Seppo Heikkinen, Antti Ijäs, Maija-Leena Kallela, Anneli Luhtala, Antti Oikarinen, Veli-Matti Rissanen sekä Juhani Sarsila. Keskiviikkona 3.8. ohjelma alkaa klo 12 ja illaksi on suunnitteilla päivällinen ja illanvietto ravintola Piemontessa. Torstaina 4.8. ohjelma alkaa klo 9 ja päättyy kahden jälkeen. Tarkka ohjelma ja ohjeet ilmoittautumiseksi kurssille lähetetään seuraavassa jäsenkirjeessä. Kurssille ilmoittaudutaan kesäkuun loppuun mennessä.


Suomen Rooman-instituutissa kesäkuussa järjestettävälle latinanopettajien kurssille valittiin kahdeksan yhdistyksen jäsentä. Alla on tietoa Euroclassica-järjestön ensi kesänä järjestämästä Academia Saguntina -tapahtumasta; ilmoittautua voi toukokuun 15. päivään mennessä oheisten ohjeiden mukaisesti.


EUROCLASSICA - ACADEMIA SAGUNTINA QUINTA
1. CUR - Introduction
One of the most important aims of EUROCLASSICA (Fédération européenne des associations de professeurs de langues et de civilisations classiques) is to make pupils and students aware of the European dimension of Classics. The ACADEMIA SAGUNTINA, European School in Classical Civilisation, will bring together young people from different European countries up to Saguntum (Valencia)-SPAIN in order to work in a very active and practical way on daily life in ancient Rome and on ancient Greek drama.
2. QUANDO - Date
2016, July, Sunday 3rd - Sunday 10th.
3. UBI - Location
The Academia will be located at Hotel Vent de Mar, Sagunto, Valencia (Spain)
4. QUIBUS - Participants
ACADEMIA SAGUNTINA is addressed to students taking courses in Latin and/or Greek and/or Classical Civilisation and/or Classical Theatre at Secondary School. Most of the students are supposed to be aged 16-18 or 17-19.
5. QUID - Topics
Participants will achieve three different activities:
1. Instructional tour of Saguntum, ancient urbs foederata to Rome
2. Workshops in Roman Civilisation at the so called Domus Baebia (from 10:00 to 13:30)
3. Workshops in Ancient Greek Drama; final presentation on the Ancient Roman Theater of Saguntum (from19:00 to 21:30)
A more detailed time-table together with further detailed information will be sent to all the participants.
6. QUIS - Teachers
1. Instructional tour and workshops at Domus Baebia: Charo Marco, Amparo Moreno
2. Workshops on Greek Drama: Gemma López, José Luis Navarro
3. Director: José Luis Navarro.
7. QUANTO - Price
Fee for ACADEMIA SAGUNTINA is 350 Euros.
This price includes tuition, workshops, instructional tour, accommodation in air conditioned double rooms equipped with full bathroom and a fridge on half-board (breakfast-dinner) bases at hotel Vent de Mar.
N.B. Travel to and from Saguntum is not included.
8. QUO MODO - Language
Most lessons and activities will be achieved in English. French or Spanish can be eventually used.
9. QUIBUS AUXILIIS - Sponsors and cooperators
- EUROCLASSICA
- Consellería Educación Generalitat Valenciana
- Ayuntamiento de Sagunto
- Domus Baebia
- CEFIRE
- Hotel Vent de Mar
- Asociación Ludere et Discere
10. INSCRIPTION
Those who want to participate must fill up the inscription form and send it before May 15th, 2016 to academiasaguntina@gmail.com
Students who will be accepted will receive further information in due time.
In case you have any doubt do not hesitate to contact us at
academiasaguntina@gmail.com or
navarrakis@hotmail.com
Online applications are welcome: www.euroclassica.eu and button ACADEMIA SAGUNTINA.


Suomen Ateenan-instituutin ystävät ry julistaa haettavaksi

OPETTAJASTIPENDIN

30-vuotisen toimintansa juhlistamiseksi. Stipendi on laatuaan ensimmäinen ja pyritään vastaisuudessa jakamaan joka neljäs vuosi.

Stipendi on tarkoitettu kahden viikon työskentelyyn Ateenassa Kreikkaan liittyvän kurssin ja opetusmateriaalin valmistelemiseksi, vierailukohteisiin tutustumiseksi sekä Pohjoismaisessa kirjastossa työskentelyyn.

Stipendisumma 1000 euroa myönnetään lento- ja paikallismatkoihin sekä pääsymaksuihin. Lisäksi Ateenan-instituutti tarjoaa ilmaisen asumisen Koroneos-talossa. Matkan ajankohta on valittavissa vapaasti, ei kuitenkaan elo-syyskuussa, joululoman tai kreikkalaisen pääsiäisen aikana.

Välittömästi matkan jälkeen stipendinsaaja raportoi yksityiskohtaisesti sen toteutumisesta yhdistyksen johtokunnalle ja Ateenan-instituutille (raportin sivumäärä 2, 5200 merkkiä, riviväli 1,0, fonttikoko 12). Stipendin saaja kirjoittaa matkastaan myös yhdistyksen lehteen Helikoniin.

Hakemukseen tulee liittää curriculum vitae, yksilöity työsuunnitelma (max. 2 sivua 5 200 merkkiä, riviväli 1,0 ja fonttikoko 12) sekä suosituskirje yläasteen tai lukion rehtorilta. Hakemus lähetetään yhdistyksen sihteerille osoitteella ateenanystavat@gmail.com 26.2.2016 klo 16.00 mennessä.

Stipendiä koskeviin tiedusteluihin vastaa yhdistyksen sihteeri Katja Varakas ateenanystavat@gmail.com.

Suomen Ateenan-instituutin ystävät ry:n johtokunta,


Helsingissä 29.1.2016


Latinankielen opettajien yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hakea kesäkurssille, joka järjestetään kesäkuussa 2016 Suomen Rooman-instituutissa. Kurssi sisältää instituutin henkilökunnan pitämää opetusta sekä vierailuja kohteissa Roomassa ja Rooman ulkopuolella. Kurssille valitaan kahdeksan osallistujaa. Kurssi alkaa maanantaina 6.6.2016 ja päättyy sunnuntaina 19.6.2016.

Osallistujat maksavat itse matkakulut sekä mahdolliset sisäänpääsymaksut. Instituutti tarjoaa osallistujille ilmaisen asumisen Villa Lantessa sekä opetuksen. Kurssilaisten käytössä on kaksi kahden hengen huonetta ja neljä yhden hengen huonetta.

Kurssille haetaan lähettämällä yhdistyksen hallitukselle osoitettu vapaamuotoinen hakemuskirje 31.12.2015 mennessä. Hakemukset lähetetään yhdistyksen sihteerille joko paperisena postiosoitteeseen tai doc- tai pdf-liitteenä sähköpostitse.

Hakemuskirjeestä tai mahdollisesta ansioluettelosta tulisi käydä ilmi, missä ja kuinka paljon hakija opettaa latinaa. Kurssin osallistujien valinnassa etusijalle asetetaan ne yhdistyksen jäsenet, joiden opetustyötä kurssi voisi tukea. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista tammikuun puolivälissä 2016. Lisätietoja kurssista ja sille hakemisesta voi kysyä sihteeriltä.

Rooman-kurssin lisäksi yhdistys järjestää ensi kesänä kaksi päivää kestävän kesäkurssin Tampereella. Kurssin ohjelmaan sisältyy luentoja, keskusteluja, kaupunkikierros sekä illanvietto. Kurssin tarkemmasta ohjelmasta ja ajankohdasta tiedotetaan myöhemmissä jäsenkirjeissä. Alustava ajankohta on 3.–4.8.2016, mutta tähän voi vielä tulla muutoksia.



Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 30.9.2015 klo 18.30 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ulko-ovella ja kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta.

Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sähköpostitse sihteerille viimeistään klo 16.00 pistekokousiltana. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla
https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/hyvaen-vastauksen-piirteet

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.


Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hakea 6.6.–19.6.2016 Suomen Rooman-instituutissa järjestettävälle kurssille. Kurssi sisältää vierailuja kohteissa Roomassa ja Rooman ulkopuolella ja sille voidaan valita enintään kahdeksan osallistujaa. Hakemisesta kurssille tiedotetaan tarkemmin syksyn aikana. Lisäksi yhdistyksen oma kesäkurssi järjestetään ensi kesän elokuussa.



Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 18.4.2015. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen, rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen ja sihteerinä Suvi Randén. Muut hallituksen jäsenet ovat Eevu Kivimäki-Sandgren ja Arto Rantamaa. Hallituksen varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka. Yhdistys haluaa kiittää Pertti Hämäläistä pitkäaikaisesta työstä yhdistyksen hallituksessa. 





Ennakkotietona voidaan jo hyvissä ajoin ilmoittaa, että yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hakea kesäkuussa 2016 Suomen Rooman-instituutissa järjestettävälle kesäkurssille. Hakuaika kurssille on loppuvuodesta ja asiasta tiedotetaan tarkemmin seuraavissa jäsenkirjeissä. Villa Lanten kurssin lisäksi yhdistyksen oma kesäkurssi järjestetään seuraavan kerran kesällä 2016.



Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidetään lauantaina 18.4.2015 klo 13 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatilan numero on 209 (toinen kerros, oikealle portaista). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vuosikokous aloitetaan kahvitarjoilulla ja kokouksen jälkeen Ilkka Kuivalainen ja Suvi Randén pitävät esitelmän Helsingin latinankielisistä piirtokirjoituksista. Tervetuloa vuosikokoukseen!
https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/hyvaen-vastauksen-piirteet


Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana Ylioppilastutkintolautakunnan sivulla
Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.



Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 25.3.2015 klo 18.15 Ressun lukiossa luokassa 209. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta.


Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 1.10.2014 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ulko-ovella kokouspäivänä. Ennen pistekokousta klo 17.00–17.45 prof. Teivas Oksala pitää esitelmän aiheesta ”Kun keisari Augustus palasi Roomaan 13 eKr. ja uhrasi luomalleen maailman rauhalle”. Klo 17.45–18 on kahvitauko ja itse pistekokous aloitetaan klo 18. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan esitelmää sekä kokoukseen.

Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana ylioppilastutkintolautakunnansivulla http://www.ylioppilastutkinto.fi/hyvan_vastauksen_piirteita/fi/index.html

Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.




Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 15.3.2014. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen, rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen ja sihteerinä Suvi Randén. Muutkin hallituksen jäsenet ovat samat kuin aikaisemmin eli Pertti Hämäläinen ja Eevu Kivimäki-Sandgren. Hallituksen varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.
Vuosikokouksessa päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu on kalenterivuonna 2014 työssäkäyviltä 25,00 euroa ja muilta kuin työssäkäyviltä 20,00 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa 31.5.2014 mennessä yhdistyksen tilille (voimassaolevan tilinumeron voi kysyä sihteeriltä). Yhdistys on vuosikokouksen yhteydessä vaihtanut pankkitiliä, joten jäsenmaksua ei voi maksaa aiemmissa jäsenkirjeissä mainitulle tilille.
15. maaliskuuta pidetyn vuosikokouksen jälkeen dosentti Leena Pietilä-Castrén piti luennon aiheesta Ateenan kaupunkikuvan kehitys. Luennolla käsiteltiin runsaan kuvamateriaalin avulla Ateenan aluetta, kaupunginosia ja rakennushankkeita 400-luvulta eKr. nykypäivään. Kuluva vuosi on juhlavuosi Suomen Ateenan-instituutille, joka on tulevana syksynä toiminut tasan 30 vuoden ajan.
Yhdistyksen kesäkuussa 2014 Ateenan-instituutissa järjestettävälle kurssille on valittu seitsemän osallistujaa. Kurssilaiset vierailevat kymmenen päivää kestävän kurssin aikana Ateenassa sijaitsevien kohteiden lisäksi Delfoissa, Mykenessä, Korintissa sekä Deloksella. Ateenan-kurssin kuulumisista ja yhdistyksen tulevista kursseista ja toiminnasta voi kuulla lisää elokuussa Kuopiossa.
Maanantaina 4.8. ja tiistaina 5.8.2014 järjestetään kaikille jäsenille tarkoitettu kesäkurssi Kuopiossa. Kurssipaikkana on Kuopion klassillinen lukio (Opistotie 1). Kurssin ohjelma on seuraavanlainen:
Maanantaina 4.8.
klo 12.00–12.30 tervetuliaistoivotus (puheenjoht. Robert Luther)
klo 12.30–13.30 Kuopion klassillinen lukio ja sen latinanopetus (apulaisrehtori Inka Kokkonen ja leht. Pia Ahtonen)
klo 13.30–14.30 luento (arkkit., FM Marttiina Fränti-Pitkäranta, "Mittayksiköistä arkkitehtonisiin mittasuhteisiin antiikin Rooman auktoreilla")
klo 14.30–15.00 kahvi
klo 15.00–16.00 luento (FT Antti Lampinen, "Cicero barbaareista ja barbaarisuudesta")
klo 16.00–17.00 luento (prof. Olli Salomies, "Roomalainen oikeudenkäynti Ciceron oikeuspuheiden valossa")
klo 17.00–17.30 tutustuminen Kuopion Isoon hautausmaahan
mahdollisuus käydä hotellilla
klo 18.30 kokoontuminen kaupungintalon edessä ja kävelykierros Kuopion keskustassa (leht. Hannu Kumpulainen)
noin klo 19 alkaen ruokailu ja illanvietto: ravintola Kreeta (Maaherrankatu 23)
Tiistaina 5.8.klo 9.00–10.30 keskustelua yhdistyksen ja latinanopetuksen ajankohtaisista asioista, uuden Opas antiikin Roomaan -oppimateriaalin esittelyä sekä keskustelua opintomatkoista Roomaan ja muihin kohteisiin
klo 10.30–11.30 luento (prof. emeritus Paavo Castrén, "Miksi vain Rooma on ikuinen kaupunki?")
klo 11.30–12.00 kahvi
klo 12.00–13.00 luento (dos. Reijo Pitkäranta, "Latinaa metsissä ja mailla: kasvien tieteelliset nimet")
klo 13.00–13.30 kurssin päättäminen (puheenjoht. Robert Luther)
siirtyminen satamaan
klo 14.30–16.00 lounasristeily m/s Ukko -laivalla
Maanantai-illan päivällinen ravintola Kreetassa koostuu kreikkalaiseen tapaan mezeistä, jotka tarjoillaan kulhoissa keskellä pöytää ja joista jokainen voi ottaa itselleen sopivan annoksen. 39 euron hintaiseen ateriaan kuuluu seuraavat ruokalajit:
Aluksi kreikkalainen salaatti, tsatsiki, melitsato-munakoisodippikastike ja lämmin pitaleipä,  grillattua halloumijuustoa ja dolmades-viininlehtikääryleitä.
Pääruokana kleftiko (uunilammas-rosvopaisti), stifado (naudanlihasta tehtyä sipulipataa), talon valkosipulikermaperunat, kreikkalaiset jauhelihapihvit sekä kanasouvlakia grillattuna.
Jälkiruokana jäätelöhalva.
Juomat eivät sisälly hintaan. Tarvittaessa ruoan saa gluteenittomana, laktoosittomana tai kasvissyöjälle mukautettuna. Sihteerille pyydetään ilmoittamaan osallistumisesta päivälliselle sekä mahdollisista erityisruokavalioista 30.6 mennessä mieluiten sähköpostitse.
Tiistain lounas m/s Ukko -laivalla maksaa 27 euroa ja koostuu kolmesta ruokalajista:
Alkuruokana Caesar-salaatti, lohimoussenappi ja mummon tillikurkut.
Pääruoassa on neljä vaihtoehtoa: 1. Laivan lohikeitto VL, 2. Paistetut muikut, perunamuusi, suolakurkkua VL, 3. Riistakäristys, perunamuusi, puolukkahilloa VL, G, 4. Kasvisruoka VL.
Jälkiruokana kahvi/tee ja päivän jälkiruoka.
Ateriaan kuuluu leipäannos ja voi. Ruokajuomana on vesi.
Sihteerille pyydetään ilmoittamaan osallistumisesta lounaalle sekä neljästä vaihtoehdosta valittu pääruoka 30.6 mennessä mieluiten sähköpostitse.
Kesäkurssille ilmoittaudutaan maksamalla 30.6.2014 mennessä osallistumismaksu 50,00 euroa yhdistyksen tililleKaikki ruokailut kukin osallistuja maksaa itse paikan päällä, mutta tarvitsemme edellä mainitulla tavalla ilmoittautumiset ruokailuihin, jotta ryhmälle voidaan tehdä oikeanlainen pöytävaraus. Yhdistys toivoo, että kesäkurssin osallistujat maksaisivat kurssin osallistumismaksun vuoden 2014 jäsenmaksun yhteydessä eli kerralla joko 75,00 tai 70,00 euroa.

Genius loci -antiikkiseminaari
Hartolassa, Itä-Hämeen opistolla 2.-3.7. 2014
Itä-Hämeen opistolla toimii aktiivinen latinan kieltä ja antiikin kulttuuriperintöä käsittelevä opintoryhmä, joka juhlistaa 10-vuotista taivaltaan antiikkitapahtuman merkeissä.
Pääpuhujiksi ovat lupautuneet dos. Jorma Kaimio ja tri Ylermi Luttinen.
Lisäksi ryhmän opiskelijat raportoivat opintohankkeistaan.
Seminaarin jatkona järjestetään roomalaiset pidot opiston yhteydessä toimivassa Linna-Hotellissa, jossa nautimme keisari Augustuksen aikalaisen Apiciuksen keittokirjaan perustuvia herkkuja, sekä retki Mika Waltarin huvilalle Näsiin, jossa hän kirjoitti mm. Sinuhe Egyptiläisen.
Lisätietoja: opintoryhmän vetäjä Eva Varis, puh. 050-5446633, eva.varis@phnet.fi http://www.ihopisto.net/
Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry:n vuosikokouspidetään lauantaina 15.3.2014 klo 13 Svenska Normallyceumin kirjastossa Helsingissä (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vuosikokouksen jälkeen dosentti Leena Pietilä-Castrén pitää esitelmän aiheesta Ateenan kaupunkikuvan kehitys. Leena Pietilä-Castrénin kirjoittama opaskirja Ateenan kaupungista ilmestyi viime vuonna; kirjasta on lisätietoa kääntöpuolella. Tervetuloa vuosikokoukseen!
Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 26.3.2014 klo 18.15 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ulko-ovella kokouspäivänä. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta.
Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille sähköpostitse. Kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa ja jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida. Tuttuun tapaan ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana ylioppilastutkintolautakunnan sivulla http://www.ylioppilastutkinto.fi/hyvan_vastauksen_piirteita/fi/index.html
Pistekokouksessa käsitellyt kysymykset ja arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana. Jotta yhdistyksen sähköpostilista pysyy ajan tasalla, uusista tai vaihtuneista sähköpostiosoitteista saa mielellään ilmoittaa sihteerille! Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostina kaikille jäsenille.
Yhdistys järjestää ensi kesänä kesäkurssin Kuopiossa. Kurssi alkaa maanantaina 4.8. puolen päivän aikaan ja päättyy tiistaina 5.8.2014 iltapäivällä. Kurssin ohjelmaan sisältyy luentoja, keskusteluja, Kuopion kaupunkiin tutustumista sekä illanvietto. Ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin kevään aikana.


Latinankielen opettajien yhdistys – Latinlärarnas förening ry järjestää ensi kesänä jäsenilleen kurssin Ateenassa. Kaikilla yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hakea tälle kurssille, joka järjestetään yhteistyössä Suomen Ateenan-instituutin kanssa. Kurssille valitaan noin 10 osallistujaa. Kurssi alkaa lauantaina 7.6.2014 ja päättyy keskiviikkona 18.6.2014.
Kurssin ohjelmaan sisältyy vierailuja Ateenan ja lähialueiden museoissa, raunioilla ja muissa Kreikan historiaan liittyvissä kohteissa. Ateenassa vieraillaan mm. uudessa Akropolis-museossa. Lisäksi järjestetään päiväretket Delfoihin ja Korinttiin sekä yhden yön yöpymisen vaativa retki Mykonokselle ja Delokselle.
Osallistujat maksavat itse matka- ja muut kulut, mm. lentoliput, majoituksen instituutin asuntolassa sekä sisäänpääsymaksut. Majoitus Ateenan-instituutin asuntolassa maksaa kurssin osallistujille yhden hengen huoneessa 18 euroa/vrk ja kahden hengen huoneessa 12 euroa/vrk.
Delfoin ja Korintin retket on mahdollista järjestää kurssin omaan käyttöön vuokrattavalla pikkubussilla, jonka hinta on koko seurueelta 410 euroa/retki. Mykonoksen ja Deloksen retki järjestetään ma 16.6. – ti 17.6. ja siihen liittyvät laivamatkat maksavat noin 90 euroa/hlö. Yöpyminen Mykonoksella maksaa yhden hengen huoneessa 74 euroa/yö tai kahden hengen huoneessa 80 euroa/yö. Hintaan sisältyy aamiainen.
Kurssille haetaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemuskirje 31.12.2013 mennessä. Hakemukset lähetetään yhdistyksen sihteerille joko paperisena postiosoitteeseen tai doc- tai pdf-liitteenä sähköpostitse. Hakemuskirjeessä tulee mainita, haluaako majoittua yhden vai kahden hengen huoneessa. Hakemuskirjeeseen tulee liittää ansioluettelo, josta käy ilmi, missä ja kuinka paljon hakija opettaa latinaa.
Kurssin osallistujien valinnassa etusijalle asetetaan ne yhdistyksen jäsenet, joiden opetustyötä kurssi voisi tukea. Jos kriteerit täyttäviä hakijoita ei ole riittävästi, kurssille voidaan valita muitakin. Kurssille hakeneille ilmoitetaan valinnoista 15.1.2014 mennessä.
Ateenan-kurssin lisäksi yhdistys järjestää ensi kesänä kesäkurssin Kuopiossa. Kaksipäiväinen kurssi alkaa maanantaina 4.8. ja päättyy tiistaina 5.8.2014. Kurssin ohjelmaan sisältyy luentoja, keskusteluja sekä illanvietto. Ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmissä jäsenkirjeissä.
Yhdistyksen seuraava vuosikokous järjestetään Helsingissä Svenska Normallyceumissa lauantaina 15.3.2014 klo 13. Osoite on Bernhardinkatu 6 ja sisäänkäynti on pihalta etelänpuoleisesta ovesta. Dosentti Leena Pietilä-Castrén pitää vuosikokouksen yhteydessä esitelmän Ateenaan liittyvistä aiheista.
Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 2.10.2013 klo 18.30 Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312. Osoite on Bernhardinkatu 6 ja sisäänkäynti tapahtuu pihalta etelänpuoleisesta ovesta. Jos ulko-ovi on saapuessasi lukossa, voit soittaa sihteerille numeroon 040 778 1477.
Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää keskiviikkoiltapäivään mennessä sihteerille.
Kuten jo keväällä, ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana ylioppilastutkintolautakunnan sivulla
Näihin hyvän vastauksen piirteisiin voi tutustua jo ennen kysymysten lähettämistä pistekokoukseen. Pistekokoukseen lähetettävien kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa. Jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida tai muulla tavalla merkitä, mitä käännöslauseeseen liittyen haluaa kysyä.
Pistekokouksessa muodostetut arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti pistekokouspäivän iltana eli keskiviikkona 2.10. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille.
Latinankielen opettajien yhdistys - Latinlärarnas förening ry:n vuosikokous pidettiin Helsingissä 25.4.2013. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen, rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen ja sihteerinä Suvi Randén. Muutkin hallituksen varsinaiset jäsenet ovat samat kuin aikaisemmin eli Pertti Hämäläinen ja Eevu Kivimäki-Sandgren. Myös hallituksen varajäsenet ovat samat kuin aikaisemmin eli varajäseninä jatkavat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.
Hallituksen valitsemisen lisäksi vuosikokouksessa käsiteltiin muut sääntömääräiset asiat ja päätettiin, että yhdistyksen jäsenmaksu on kalenterivuonna 2013 työssäkäyviltä 20,00 euroa ja opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 18,00 euroa. Jäsenmaksun voi maksaa 31.5.2013 mennessä tilisiirtolomakkeella, joka on lähetetty kirjepostina yhdistyksen jäsenille. 
Jo kuudetta kertaa järjestettävä Athenis Finlandiae -tapahtuma pidetään tänä vuonna 9-14.9.2013 Jyväskylässä. Latinan kielen ja antiikin kulttuurin lisäksi tapahtuman teemoja ovat tänä vuonna keskiaika, Saksa ja hansakaupungit. Aivan lähiviikkojen aikana ilmestyy Teivas Oksalan ja Erkki Palménin uusi käännös Horatiuksen oodeista.
Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 27.3.2013 klo 18 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ilmoitetaan koulun ulko-ovella kokouspäivänä. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi. 
Edellisistä tutkintokerroista poiketen ylioppilaskokeen alustavat arviointiohjeet julkaistaan jo koepäivän iltana ylioppilastutkintolautakunnan sivulla
Näihin hyvän vastauksen piirteisiin voi siis käydä tutustumassa jo ennen kysymysten lähettämistä pistekokoukseen. Pistekokoukseen lähetettävien kysymysten toivotaan olevan selkeässä kysymysmuodossa. Jos kyse on käännöslauseesta, virheellinen kohta olisi hyvä alleviivata tai lihavoida tai muulla tavalla merkitä, mitä käännöslauseeseen liittyen haluaa kysyä.
Pistekokouksessa muodostetut arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti saman päivän iltana eli keskiviikkona 27.3. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille.
Yhdistyksen vuosikokous pidetään torstaina 25.4.2013 klo 18 Svenska Normallyceumissa Helsingissä luokassa 312 (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Tervetuloa vuosikokoukseen!
Uusi käännös ilmestynyt:
”Se, joka antaa tuomion toista osapuolta kuulematta,ei ole oikeamielinen, vaikka olisikin antanut oikean tuomion.” – Medeia (Med. 199–200)
Senecaa – roomalaista valtiomiestä, kirjailijaa ja stoalaista filosofia – voisi kutsua ”antiikin Rooman Shakespeareksi”, ”varhaisen keisarikauden Tolkieniksi” tai ”keisari Neron ajan Stephen Kingiksi”. Medeia ja Thyestes – hänen kenties kuuluisimmat näytelmänsä – ovat täynnä fantasiaa, magiaa ja jopa kosmisiin mittasuhteisiin yltävää kauhua. Nyt ensi kertaa suomeksi ilmestyessään nämä tragediat tarjoavat jykevän ja tarkkanäköisen tulkinnan kahdesta ikimuistoisesta kreikkalaistarusta.
Medeia kertoo antiikin tunnetuimman velhottaren, myyttisen Medeian kohtalokkaasta rakkaudesta, vihasta ja kostosta, naisen vallasta ja voimasta.Thyestes on väkevä tarina kahden kuninkaan, Atreuksen ja Thyesteen, veljesvihasta ja vallanhimon ja kateuden aiheuttamasta loputtomasta kostonkierteestä. Vaikka aiheet ovat Kreikan myyttisestä tarustosta, näytelmät heijastavat Rooman keisarihovin juonittelujen ja raakuuksien synnyttämää pelon ilmapiiriä.
Senecan murhenäytelmät ovat ainoita meille kokonaisuudessaan säilyneitä esimerkkejä roomalaisesta tragediasta ja verrattomia maailmankirjallisuuden klassikoita.
Seneca, Lucius Annaeus
Alkuteos: Medea & Thyestes
Suomentajat: Antti T. Oikarinen ja Maija-Leena Kallela
ISBN: 9789522601124
Sidosasu: sidottu, 144s.
Ilm: 12/2012
Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 3.10.2012 klo 18 Ressun lukiossa Helsingissä (osoite Kalevankatu 8). Luokkatila ei ole vielä tiedossa, mutta se ilmoitetaan kummallakin ulko-ovella kokouspäivänä. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.
Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koetta. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi. Arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti kokouspäivän iltana eli keskiviikkona 3.10. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille pistekokouksen jälkeisenä päivänä.
Ohessa vielä tietoa Villa Lanten ystävien syksyn tapahtumista.
Näyttely:
Kuvataiteilija Mari Rantanen vietti viime syksyn Villa Lanten ateljeessa. Matkan inspiroima tuotanto on esillä Galleria Korjaamossa Helsingissä 14.9-7.10.2012. 
Esitelmät:
Tiistaina 25.9.2012 klo 18.15 FT Elise Garritzen esitelmöi aiheesta "Henry Biaudet ja historiantutkijan arki 1900-luvun alun Roomassa".
Tiistaina 16.10.2012 klo 18.15 Suomen Rooman-instituutin intendentti Simo Örmä tuo sekä instituutin terveiset että valottaa, millaista oli ja on "Viiniretkillä Italiassa - ennen ja nyt".
Torstaina 15.11.2012 klo 18.15 Suomen Rooman-instituutin tieteellinen työryhmä esittäytyy ja kertoo tutkimusaiheestaan ”Lapsuus, nuoruus ja uskonto antiikin ja keskiajan maailmassa”.
Kaikki esitelmät pidetään Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalla puolella auditoriossa XV (Unioninkatu 34). Esitelmätilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tämän kesän elokuussa pidetään Latinanopettajien yhdistyksen kesäkurssi Oulussa. Tarkka ajankohta on to 2.8. – pe 3.8.2012 ja kurssipaikkana toimii maineikas Oulun Lyseo. Kurssin ohjelmaan sisältyy mm. tutustumista Oulun Lyseon historiaan, oululaisten antiikintutkijoiden luentoja sekä edesmenneen lehtori Erkki Palménin muistaminen.
Tässä kurssin aikataulu:
Torstaina 2.8 ohjelmaa Lyseolla klo 12-17:
klo 12.00-12.30 tervetuliaistoivotus
klo 12.30-13.30 Oulun Lyseon historiaa (rehtori emeritus Teuvo Laurinolli)
klo 13.30-14.30 luento (yliopistonleht. Eero Jarva, "Lasten hautoja latinalaiskaupungeissa ja varhaisessa Roomassa")
klo 14.30-15.00 kahvi
klo 15.00-16.00 luento (yliopistonleht. Janne Ikäheimo, otsikko vielä vahvistamatta)
klo 16.00-17.00 luento (FM Juha Tuppi, "Crustumerium - Eräiden kaivausten anatomia")
tämän jälkeen mahdollisuus käydä hotellilla
klo 19 alkaen ruokailu ja illanvietto ravintola Crecianissa

Perjantaina 3.8 ohjelmaa Lyseolla klo 9-14:klo 9.00-10.00 luento (FM Marika Rauhala, "Toisten taikausko: uskonnollisten ennakkoluulojen rakentaminen antiikin kirjallisuudessa")
klo 10.00-11.00 luento (yliopistonleht. Timo Sironen, "Latinan sukulaisten ikivanhaa ja uutta 1600-luvun 'isänmaallisempaa' tarjontaa klassisen perusoppimateriaalin täydentäjiksi")
klo 11.00-12.00 lounas vapaavalintaisessa paikassa
klo 12.00-14.00 leht. Erkki Palménin muistaminen, työpaja uuden latinaesitteen valmistamiseksi, kurssin päättäminen
Kurssin lopuksi on siis tarkoitus ideoida yhdessä uutta esitettä, joka tulisi jäsenten käyttöön latinan opintojen mainostamiseksi: esitteen valmistuttua latinanopettajat voivat vapaasti monistaa ja jakaa esitettä esim. kouluun tutustuville 6-luokkalaisille tai lukion aloittaville tai heidän vanhemmilleen. Tällaista monistettavaa esitettä on toivottu jäsenten taholta ja jotta esite saataisiin käyttöön mahdollisimman nopeasti, olisi mukavaa jos kurssin osallistujat miettisivät asiaa jo etukäteen. Lisäksi kurssille voi mielellään tuoda näytteeksi jo käytössä olevia esitteitä tai powerpoint-esityksiä ideoiden jakamiseksi. Ideoita esitteen sisällöksi voi lisäksi lähettää sihteerille jo etukäteen sähköpostitse. Tarkoituksena olisi saada aikaan esite, joka olisi kiinnostavan ja innostavan näköinen sekä sisältäisi olennaiset tiedot latinan hyödyllisyydestä ylioppilastutkinnossa, yliopistovalinnoissa ja erilaisissa opinnoissa.
Oulun Lyseon katuosoite on Kajaaninkatu 3. Koulun välittömässä läheisyydessä sijaitsee hotelli Holiday Inn (osoite Kirkkokatu 3), jossa majoittuville kesäkurssin osallistujille on luvattu alennushinta (82,00 euroa/yö yhden hengen huoneessa; 97,00 euroa/yö kahden hengen huoneessa), jos varaa huoneen 2.7.2012 mennessä. Alennushinnan saa suoraan hotellista mainitsemalla, että on tulossa Latinanopettajien kesäkurssille. Hotellin puhelinnumero on 08 883 9111 ja sähköpostiosoite oulu.holidayinn@restel.fi. Alennushinnan haluavien tulee siis tehdä hotellivaraus 2.7 mennessä.
Ravintola Crecianissa (osoite Kirkkokatu 55) torstai-illan päivällinen koostuu kreikkalaiseen tapaan mezeistä, jotka tarjoillaan pöydän keskelle. 29,00 euron hintaiseen ateriaan kuuluu mm. horiatiki-salaattia, tzatzikia ja pita-leipää, viininlehtikääryleitä, halloumi-juustoa, kleftiko-rosvopaistia, kanafilevarrasta, moussakaa ja lohkoperunoita sekä jälkiruoaksi halvaa jäätelön kera. Juomat eivät sisälly tähän 29,00 euron hintaan. Jokainen osallistuja maksaa aterian ja juomat itse paikan päällä, mutta sihteerille pyydetään ilmoittamaan 2.7 mennessä esim. sähköpostitse, mikäli on kasvissyöjä tai allerginen jollekin ruoka-aineelle.
Kesäkurssille ilmoittaudutaan maksamalla 30.6.2012 mennessä osallistumismaksu 40,00 euroa Latinanopettajien yhdistyksen tilille FI98 80001200 8110 82. Kaikki ilmoittautujat voivat käyttää yleisviitettä 1232, mutta maksun viestikenttään kirjoitetaan osallistujan nimi. Kaikki ruokailut kukin osallistuja maksaa itse.

Latinanopettajien yhdistyksen vuosikokous järjestetään lauantaina 3.3.2012 klo 13 Helsingissä Svenska Normallyceumissa (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta; jos ulko-ovi on saapuessasi lukossa, soita numeroon 040 778 1477). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vuosikokouksen jälkeen lehtori Ilkka Kuivalainen pitää esitelmän. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita vuosikokoukseen!
Kevään ylioppilaskokeen pistekokous pidetään keskiviikkona 28.3.2012 klo 18Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312. Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koe. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää yhdistyksen sihteerille. Kokeen arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille kokouspäivän iltana eli 28.3. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille saman viikon lopulla.
Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään tulevana kesänä Oulun lyseossa. Kurssi on kahden päivän pituinen ja ajankohtana on elokuun ensimmäinen viikko. Kurssin tarkasta ajankohdasta ja ohjelmasta tiedotetaan kevään kuluessa tarkemmin, mutta luvassa on mm. oululaisten antiikintutkijoiden esitelmiä sekä kurssilaisten illanvietto.
Ennakkotietona voidaan lisäksi mainita, että tämän vuoden Athenis Finlandiae -tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 10.-16.9.2012. Lisätietoa tapahtumasta saa osoitteessa www.athenisfinlandiae.com/. Athenis Finlandiae -tapahtumaa voi lisäksi seurata facebookissa.
Lehtori Erkki Palménin muistoa voi kunnioittaa muistotilin avulla, jonka tuotolla tuetaan Athenis Finlandiae -tapahtumaa Jyväskylässä. Tässä muistotilin tiedot:
Tilin nimi: Erkki Palmén muistotili
Tilin numero: FI7951660220059421
Viesti: lahjoittajan nimi
Melissa-lehden tilaus onnistuu ottamalla yhteyttä päätoimittaja Gaius Licoppeen (g.licoppe@skynet.be). Lisätietoa tilaamisesta on lehden kotisivulla osoitteessa http://web.me.com/fundatiomelissa.

He tekivät Rooman - Makers of Rome - Auctores Romae
Roomaa ei rakennettu päivässä. Tämä kolmen latinistin kolmikielinen kirja muistuttaa siitä, että roomalaiset ja roomattaret olivat näköisiämme ilossa, surussa ja intohimossa. Ihmiset tulevat ja menevät, niin hyvät kuin pahatkin, mutta elämän draama jatkuu ja ihmisyys kestää. HE TEKIVÄT ROOMAN herättää eloon 34 vanhaa roomalaista. He nousevat esiin esihistorian hämärästä ja kuningasajan taruista, toteuttavat tasavallan ihanteita mutta sortuvat myös sille kohtalokkaiksi osoittautuviin paheisiin. He käyvät verisiä sotia, rakentavat uuden yhteiskunnan ja tekevät rauhantöitä, joiden varaan nousee länsimainen kulttuuri. 

Roma non uno die aedificata est. Hic liber trilinguis a tribus Latinistis exaratus monet Romanos et Romanas olim in gaudio et luctu et animi affectibus nobis similes fuisse. Homines - tam boni quam mali - adveniunt et abeunt, sed drama vitae continuatur humanitasque durat. AUCTORES ROMAE sunt XXXIV Romani antiqui ad vitam revocati, qui e tenebris aevi praehistorici et fabulis aetatis regum surgunt, virtutes liberae rei publicae colunt iidemque vitiis ei fatalibus obruuntur. Bella cruenta gerunt, novam civitatem aedificant pacique imponunt morem, e quo oritur animi cultura occidentalis.
Rome was not built in a day. This book in three languages by three Latinists reminds us that the ancient Romans, men and women, were like us in joy, sorrow and in passion. People come and go, the good as well as the bad, but the drama of life continues and humanity remains. MAKERS OF ROME brings 34 ancient Romans to life. They emerge from prehistoric shadows and the tales of the Age of Kings. They realise republican ideals but also succumb to deadly vices. They wage bloody wars, build a new society and carry out peaceful policies that have laid the foundations of western culture.
Kirja on 214-sivuinen, taitettu samaan tapaan kuin "Ne mainiot helleenit". Tilaukset esim. sähköpostilla: Rauno.Hanninen@mukuta.fi (30e + postitusmaksu)
Maija-Leena Kallela – Erkki Palmén – Juhani Sarsila


Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 5.10.2011 klo 18 Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312 (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta; jos ulko-ovi on saapuessasi lukossa, soita numeroon 040 778 1477). Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.

Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koe. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi. Arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti kokouspäivän iltana eli keskiviikkona. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille pistekokouksen jälkeisenä päivänä.
Tiedoksi myös Latinanopettajien yhdistyksen jäsenille: Villa Lanten Ystävien esitelmätilaisuudet syksyllä 2011
To 15.9. klo 18.15 TT, dosentti Virpi Mäkinen kertoo aiheesta: ”Fransiskaaninen köyhyys ja sen ekoteologinen ulottuvuus”. Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, vanha puoli, auditorium XII (Unioninkatu 34).
To 20.10. klo 18.15 FT Eeva-Maria Viitanen puhuu aiheesta: ”Roomalainen villa ympäristössäänLuonnon helma vai kaupunkiasunnon jatke?”. Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, vanha puoli, auditorium XV (Unioninkatu 34).
To 17.11. klo 18.15 FT, yliopistonlehtori Timo Sironen valottaa ”Hävinneiden historiaasabellilaisten kansanheimojen kuvien muuttumisesta”. Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, vanha puoli, auditorium XII (Unioninkatu 34).
Esitelmätilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa! 
Lisäksi Suomen Rooman-instituutti Villa Lante esittäytyy Helsingin kirjamessuilla 27.-30.10.2011 sekä säätiönä että instituuttina (halli 7, paikka 32). Myös Villa Lanten Ystävät ovat messuilla mukana.
Muita Villa Lanten Ystävien tilaisuuksia ja tietoa yhdistyksestä löytyy osoitteesta www.villalante.org. 
Latinankielen opettajien yhdistys - Latinlärarnas förening ry:n vuosikokouspidettiin 2.5.2011 Helsingissä. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen, rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen ja sihteerinä Suvi Randén. Erovuoroisista hallituksen jäsenistä Virpi Seppälä-Pekkanen valittiin uudelleen ja Hannu Kumpulaisen tilalle varsinaiseksi jäseneksi valittiin Suvi Randén, jonka tilalle varajäseneksi puolestaan Hannu Kumpulainen. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat entiset eli Pertti Hämäläinen ja Eevu Kivimäki. Varajäsenet ovat Pia Ahtonen, Hannu Kumpulainen ja Tuija Laurikka.

Vuosikokouksessa päätettiin yhdistyksen jäsenmaksusta. Edellisen toimikauden tapaan jäsenmaksu on vuodelta 2011 työssäkäyviltä 20,00 euroa ja opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 18,00 euroa.

Vuosikokouksen yhteydessä kuultiin esitykset Helsingin yliopiston Pompeji-projektista. Aluksi projektin johtaja Antero Tammisto esitteli projektin historiaa, Marcus Lucretiuksen talon kaivauksia sekä Pompeji-aiheista kirjallisuutta. Projektin jäsen Maija Holappa esitteli verkossa julkaistua yläkoululaisille ja lukiolaisille tarkoitettua oppimateriaalia. Materiaali löytyy osoitteesta pompeji.metropolia.fi. Oppimateriaaliin sisältyy tekstejä kuudesta eri aihepiiristä (historia, perhe ja asuminen, elinkeinot, uskonnot, arkkitehtuuri, kulttuurielämä). Jokaisesta aihepiiristä on linkit oppilaille sopiviin lyhyihin teksteihin, mutta pdf-linkkiä klikkaamalla saa esiin samaa aihetta käsittelevän pidemmän tekstin. Kaikista aiheista on myös tehtäviä ja sanasto, joihin on omat linkkinsä. Sivun oikeassa laidassa olevaa P-kuviota klikkaamalla pääsee peliin, jonka avulla oppilaat voivat testata tietojaan. Pompeji-aiheisilla oppitunneilla kannattaa hyödyntää myös osoitteesta arkisto.metropolia.fi/pompeji löytyvää aineistoa suomalaisten tutkimasta Marcus Lucretiuksen talosta. Sivulta löytyy mm. pompejilaista taloa havainnollistava video.

Syyskuussa Jyväskylässä järjestetään jälleen Athenis Finlandiae -tapahtuma. Ajankohta on 12-17.9.2011 ja paikkana yliopiston Musica-sali. Studia generalia -luentoja on torstaina (teemana Elämä antiikin Roomassa), perjantaina (Runous & retoriikka) ja lauantaina (Matkailijan Rooma). Yhdistyksen sähköpostilistalla olevat jäsenet saavat tapahtumasta tarkempia tietoja vielä myöhemmin. Seuraava yhdistyksen oma kesäkurssi järjestetään todennäköisesti kesällä 2012.

Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään keskiviikkona 30.3.2011 klo 18 Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312 (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta; jos ulko-ovi on saapuessasi lukossa, soita numeroon 040 778 1477). Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla.

Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koe. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen@helsinki.fi. Arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti kokouspäivän iltana eli keskiviikkona. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille pistekokouksen jälkeisenä päivänä.

Yhdistyksen vuosikokous järjestetään maanantaina 2.5.2011 klo 18Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312. Vuosikokouksessa päätetään mm. yhdistyksen jäsenmaksusta. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita kokoukseen! Vuosikokouksen yhteydessä Helsingin yliopiston Pompeji-projekti esittelee valmistamaansa Pompeji-aiheista lukiolaisille sopivaa verkko-opetusmateriaalia. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle sekä kokoukseen että kuuntelemaan esitystä!


Syksyn ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään tiistaina 5.10.2010Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312 (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta; jos ulko-ovi on saapuessasi lukossa, soita numeroon 040 778 1477). Kokous aloitetaan kahvitarjoilulla klo 16.45.

Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koe. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi. Virheellisiä käännöksiä koskevien kysymysten käsittelyn helpottamiseksi olisi toivottavaa saada kyseessä oleva virke kokonaisuudessaan.

Arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti kokouspäivän iltana. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille pistekokouksen jälkeisenä päivänä.


"Ne mainiot helleenit" julkaistu Athenis Finlandiae -tapahtumassa
Musiikin, kulttuurin ja taiteen edistämisyhdistys ry on julkaissut Athenis Finlandiae 2010 -tapahtuman yhteydessä FM Maija-Leena Kallelan ja dosentti Juhani Sarsilan tuoreimman kirjan, jonka nimi on kolmella kielellä "Ne mainiot helleenit - Tarinoita antiikin Kreikasta", "The Good Old Hellenes - Tales from Ancient Greece", "Hellenes illi eximii - Anecdota antiqua Graeca". Itse teos on myös kolmikielinen, sillä sen kaikkiaan 47 tarinaa kerrotaan suomeksi, englanniksi ja latinaksi. Lisäksi kuhunkin tarinoista liittyy päähenkilön taustaa selvittävä pieni elämäkertateksti.

"Ne mainiot helleenit" vie lukijan lähes tuhannen vuoden aikamatkalle. Hän kohtaa mm. lainsäätäjiä, kuninkaita, valtiomiehiä, runoilijoita, hulluja tai säkenöivän nerokkaita filosofeja sekä ihmisen osaan paneutuneita näytelmäkirjailijoita ja tuimia tai julmia tai odottamattoman humaaneja sotaherroja. Antiikin retoriikan hengessä kirja pyrkii opettamaan, viehättämään ja liikuttamaan lukijaa. Ja kuten historian luojia aina, näitäkin suuria hahmoja seuraa joukko eloisia anekdootteja.

Teos sopii oivallisesti jokaiseen kirjahyllyyn ja erityisesti lahjaksi. Erilaiset tarinat kutsuvat antoisiin lukuhetkiin ajasta ja paikasta riippumatta kansainvälisestikin.

Voit tilata kirjan sähköpostitse osoitteesta af (at) mukuta.fi erikoishintaan 34 euroa.

Muista myös upea Athenis Finlandiae 2011-kalenteri kotiin, työpaikalle tai lahjaksi! Hinta 12 euroa. Tilaukset sähköpostitse af (at) mukuta.fi .


Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään 28. elokuuta Jyväskylässä Athenis Finlandiae -tapahtuman yhteydessä.
Yhdistyksen kesäkurssin ohjelmaan kuuluu aluksi Athenis Finlandiae -tapahtuman Studia generalia -luennolle osallistuminen Jyväskylän yliopistolla klo 11-12. Lounastauon jälkeen klo 13 alkaen yhdistyksen jäsenille on omaa ohjelmaa Jyväskylän lyseon lukiolla alla olevan aikataulun mukaisesti. Osallistumismaksu, joka sisältää alla mainitun ohjelman lukuun ottamatta päivällisen hintaa, on yhdistyksen jäsenille 40,00 euroa.
Athenis Finlandiae -tapahtuma kestää 23-28.8.2010 ja sen ohjelmasta sekä esim. majoituksesta Jyväskylässä saa lisätietoa osoitteesta www.athenisfinlandiae.com. Jos olet kiinnostunut osallistumaan yhdistyksen kesäkurssille, ota mahdollisimman pian yhteyttä sihteeriin!

Latinanopettajien yhdistyksen kesäkurssin ohjelma la 28.8.2010:

klo 11.00-12.00 prof. Teivas Oksalan Studia generalia -luento Kulttuuriperintömme eilen, tänään, huomenna - Hereditas culturalis nostra heri, hodie, cras (paikkana Musica, Jyväskylän yliopiston M-rakennus)
klo 12.00-13.00 lounas
klo 13.00 alkaen kesäkurssin ohjelmaa Jyväskylän lyseon lukiolla
-         koulun ja latinanopetuksen esittely
-         dos. Reijo Pitkärannan luento: Katsaus lääketieteen terminologian kehitykseen
-         työpaja: aiheina perusopetuksen uusi tuntijako ja latinan opetusmateriaalit, työpajatyöskentely toteutetaan keskusteluna ja ryhmätyöskentelynä
-         lopuksi keskustelutilaisuus latinanopetuksen nykytilasta
klo 19.00 alkaen päivällinen ja illanvietto  

Athenis Finlandiae -tapahtuman ohjelmaan kuuluvat lauantaina 28.8 myös seuraavat asiat:
klo 09.00-16.00 Kirja- ja AF-tuotemyyntinäyttely, paikkana Musica (Jyväskylän yliopiston M-rakennus)
klo 09.00-16.00 Teemanäyttely, Jyväskylän yliopisto
klo 12.00-15.00 Chartographica-karttanäyttely, Historica (Jyväskylän yliopiston H-rakennus)
klo 12.00-12.30 Latinistin puheenvuoro Kauppakadun Kompassilla


Kevään ylioppilaskokeen pistekokous järjestetään tiistaina 30.3 klo 18Helsingissä Svenska Normallyceumin luokassa 312 (osoite Bernhardinkatu 6, käynti pihalta etelänpuoleisesta ovesta). Jos ulko-ovi on saapuessasi lukossa, soita sihteerille numeroon 040 778 1477. Pistekokouksessa käsitellään vain lyhyemmän oppimäärän koe. Kysymyksiä kokeen arvioinnista voi lähettää sihteerille osoitteeseen suvi.randen(a)helsinki.fi tai puhelimitse. Virheellisiä käännöksiä koskevien kysymysten käsittelyn helpottamiseksi olisi toivottavaa lähettää kyseessä oleva virke kokonaisuudessaan. Koska liitetiedostojen avautumisessa saattaa olla ongelmia, sähköpostitse lähetetyt kysymykset voisi mieluiten kirjoittaa itse sähköpostiviestiin eikä lähettää liitetiedostona.

Ylioppilaskokeen arviointiohjeet lähetetään sähköpostitse yhdistyksen sähköpostilistalla oleville jäsenille heti kokouspäivän iltana 30.3. Sekä arviointiohjeet että koetekstit lähetetään kirjepostissa kaikille jäsenille keskiviikkona 31.3.

Yhdistyksen vuosikokous pidetään keskiviikkona 21.4 klo 18 HelsingissäSvenska Normallyceumissa. Vuosikokous pidetään poikkeuksellisesti arki-iltana, sillä edellisestä kokouksesta on vain vähän aikaa eikä tällä kertaa kokouksen yhteydessä ole luentoa. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. päätetään yhdistyksen jäsenmaksusta ja toimihenkilöistä sekä hyväksytään toiminta- ja tilikertomus sekä toimintasuunnitelma. Lisäksi vuosikokouksessa päätetään muutoksista yhdistyksen sääntöjen pykäliin 3, 4, 8 ja 12. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita vuosikokoukseen!

Yhdistyksen kesäkurssi järjestetään lauantaina 28. elokuuta JyväskylässäAthenis Finlandiae -tapahtuman yhteydessä. Tapahtuman ohjelmaan voi käydä tutustumassa osoitteessa www.athenisfinlandiae.com. Yhdistyksen kesäkurssin ohjelmaan sisältyy kolmen Studia generalia -luennon seuraaminen (klo 11-15) sekä luentojen jälkeen pidettävä yhdistyksen oma keskustelutilaisuus latinan opetuksen nykyisistä haasteista ja tulevaisuudennäkymistä. Tarkoitus on keskustella ainakin oppilasmääristä ja uudesta tuntijaosta, mutta jos haluat ehdottaa tiettyä keskustelunaihetta, kertoa huolenaiheestasi tai esittää ideoita latinan opetuksen ja aseman kehittämiseksi, lähetä sähköpostia yhdistyksen sihteerille huhtikuun loppuun mennessä. Jäsenten ajatukset ja ideat olisivat erittäin tervetulleita ja hyödyllisiä keskustelutilaisuuden suunnittelussa. Kiitos kaikille kesäkurssin ajankohtaan liittyvistä sähköpostivastauksista!

Keskustelutilaisuuden jälkeen kesäkurssin ohjelmassa on vielä yhteinen illanvietto lauantai-iltana. Kurssin ohjelmaan osallistuminen maksaa jäsenille 40,00 euroa. Tarkemmasta aikataulusta ja muista yksityiskohdista kerrotaan kevään aikana lähetettävissä jäsenkirjeissä.

Latinankielen opettajien yhdistyksen vuosikokous pidettiin 14.11.2009 Helsingissä. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Robert Luther, varapuheenjohtajana Virpi Seppälä-Pekkanen ja rahastonhoitajana Ilkka Kuivalainen. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Pertti Hämäläinen, Eevu Kivimäki ja Hannu Kumpulainen. Varajäsenet ovat Pia Ahtonen, Tuija Laurikka ja Suvi Randén, joista viimeksimainittu toimii myös yhdistyksen sihteerinä.

Vuosikokouksessa päätettiin siirtyä noudattamaan vuoden 2010 alusta kalenterivuotista toimikautta lukuvuosittaisen sijaan yhdistysrekisterissä olevia sääntöjä noudattaen. Tästä syystä edellisen toimikauden (2008-2009) jäsenmaksun maksaneet saavat jäsenmaksulomakkeen vasta ensi keväänä ja kyseinen jäsenmaksu kattaa siis uuden toimikauden eli kalenterivuoden 2010. Toimikauden muuttumisesta johtuen seuraava vuosikokous pidetään jo ensi keväänä, tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus hakea ensi kesänä Suomen Rooman-instituutissa Villa Lantessa järjestettävälle opettajakurssille. Kurssille valitaan 8 osallistujaa ja kurssi järjestetään 7-20.6.2010. Majoitus ja opetus kurssilla ovat ilmaiset, mutta osallistujien on maksettava itse matka- ja muut kulut, mm. lento- ja bussiliput sekä sisäänpääsymaksut (OAJ:n kortilla saa Italian valtion kohteissa alennusta).

Kurssille haetaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemuskirje Latinanopettajien yhdistykselle 15.1.2010 mennessä. Hakemukset lähetetään yhdistyksen sihteerille joko paperisena postiosoitteeseen tai sähköpostitse. Hakemuskirjeeeen tulee liittää ansioluettelo, josta käy ilmi missä ja kuinka paljon hakija opettaa latinaa.

Kurssin osallistujien valinnassa etusijalle asetetaan latinaa tällä hetkellä opettavat. Lisäksi etusijalla ovat ne, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet opettajakurssille. Jos nämä kriteerit täyttäviä hakijoita ei ole riittävästi, voidaan valita muitakin.

Yhdistyksen jäsenillä on jälleen mahdollisuus tilata Melissa-lehti 15.1.2010 mennessä. Ohjeet lehden tilaamiseksi saa sihteeriltä!

Yhdistys järjestää todennäköisesti jälleen ensi kesänä kesäkurssin, jonka sijaintia ja ajankohtaa parhaillaan suunnitellaan.

Jos osoitetietosi muuttuvat tai ovat jo muuttuneet tai jos jäsenkirjeessä on ollut virheellinen osoite, asiasta pyydetään ilmoittamaan sihteerille. Sihteerille voi lisäksi ilmoittaa mahdollisen uuden tai vaihtuneen sähköpostiosoitteen. Kaikki jäsenten tuottama tai ehdottama materiaali yhdistyksen nettisivulle on tervetullutta ja sitä voi lähettää sihteerille.