Miksi opiskella latinaa?

Kulttuurimme ja kielemme ovat tulvillaan kertomuksia, tapoja ja sanoja, jotka ovat peräisin antiikista. Latinan opiskelija harjaantuu huomaamaan näitä yhteyksiä. Latinan tunneilla opitaan kieltä ja kulttuuria: antiikin historiaa, myyttejä, sanastoa ja kielen rakenteita.
Latina ei ollut vain antiikin roomalaisten kieli, vaan sitä käytettiin Euroopassa pitkään antiikin ajan jälkeenkin. Latina oli keskiajalla ja vielä uuden ajan alussa erityisesti tieteen ja kirkon kieli: se oli kaikkien oppineiden eurooppalaisten yhteinen kieli ja ensimmäinen vieras kieli. Latina oli myös Suomen ensimmäinen kirjakieli. Edelleen latinaa käytetään mm. lääketieteessä, luonnontieteissä ja teologiassa.
Latinan opinnoissa hankitaan monipuolista yleissivistystä. Latinan taito tukee äidinkielen ja vieraiden kielten opiskelua ja avaa uusia näkökulmia myös muihin oppiaineisiin: matematiikkaan ja luonnontieteisiin, taito- ja taideaineisiin. Antiikin historiaan on aikaa perehtyä syvällisesti. Myytteihin ja tarinoihin tutustuttaessa keskustellaan myös siitä, miten antiikin tavat ja kertomukset ovat vaikuttaneet moderneihin kirjoihin, sarjakuviin, elokuviin ja peleihin. Latinan parissa ollaan jatkuvalla aikamatkalla nykyisyydestä antiikkiin ja taas takaisin!
Mistä sanat tulevat ja mitä ne muinoin tarkoittivat? Latinan opiskelu kehittää päättelytaitoa sekä innostaa etsimään, löytämään ja työstämään tietoa.
Sinäkin puhut latinaa joka päivä!
…ambulanssi, artisti, bonus, imperfekti, kalkki, manikyyri, media, muuri, pedaali, portti, tabletti…
Latina on "kielten kuningatar", josta monet eurooppalaiset nykykielet, mm. espanja, italia ja ranska, ovat kehittyneet. Myös esimerkiksi englannin kielessä on valtavasti latinalaisperäisiä sanoja.
Monien tieteenalojen oma erityissanasto on peräisin latinasta. Latinan osaamisesta on hyötyä mm. seuraavissa ammateissa: lääkäri, eläinlääkäri, hammaslääkäri, biologi, kemisti, farmaseutti, juristi, teologi, arkeologi ja historiantutkija.
Jos olet innokas oppimaan uusia asioita, latinan opintosi sujuvat hienosti. Anna itsellesi lupa kiinnostua ja oppia!
Sapere aude!
Uskalla tietää!